Nesuđeni prvi bitcoin community brod biće renoviran i vraćen na kruzing

“Satoshi” ostaje najmanje pola godine u Baru

Biznis plan novog vlasnika podrazumijevao je da se 777 kabina na “Satoshiju“ proda ljudima koji se profesionalno bave “rudarenjem“ kriptovaluta, kako bi oni na njemu živjeli i radili u tzv. bitcoin friendly okruženju, a sve to za vrijeme dok nekadašnji kruzer bude usidren u panamskim vodama

13789 pregleda 63 reakcija 5 komentar(a)
Oronuli “Satoshi” vezan u Baru, Foto: Siniša Luković
Oronuli “Satoshi” vezan u Baru, Foto: Siniša Luković

Kruzer “Satoshi“, koji vije panamsku zastavu, uplovio je proteklog vikenda u luku Bar, gdje je vezan na gatu 2 u dijelu luke čiji je operater kompanija Port of Adria. U barskoj luci kruzer će ostati najmanje pola godine.

Trideset godina stari kruzer koji je pod imenom “Regal Princess“ izgrađen 1991. u Italiji za kompaniju “Princess Cruises“, podružnicu najveće svjetske kruzing-korporacije, američkog “Carnivala“, ima 70.285 bruto tona, dug je 245, a širok 36 metara i trenutno je u postupku promjene vlasnika. “Satoshi“ koji je dugo vremena bio u raspremi u luci Kolon u Panami, što se vidi i po spoljašnjem, prilično zapuštenom izgledu broda, preko Atlantika je prevela smanjenja posada, a trenutno je na tom brodu u Baru ukupno samo 28 pomoraca iz Ukrajine, Hrvatske i Velike Britanije.

Kako „Vijesti“ saznanju u agenciji Boka Adriatik iz Bijele preko koje je “Satoshi““ doplovio u Crnu Goru, brod će u Baru ostati najmanje šest mjeseci jer će ga, kada se okonča procedura njegovog formalnog preuzimanja, novi vlasnik renovirati i vratiti osnovnoj namjeni - kruzingu.

Taj brod ima prilično interesantnu istoriju jer je nakon što ga je originalni vlasnik “Carnival” prodao, bivši “Regal Princess“ u oktobru prošle godine dobio novo ime “Satoshi“ i novog vlasnika - kompaniju “Ocena Builder” koja je planirala da taj kruzer pretvori u prvu svjetsku ploveću visokotehnološku bitcoin zajednicu.

Biznis plan novog vlasnika podrazumijevao je da se 777 kabina na “Satoshiju“ proda ljudima koji se profesionalno bave “rudarenjem“ kriptovaluta, kako bi oni na njemu živjeli i radili u tzv. bitcoin friendly okruženju, a sve to za vrijeme dok nekadašnji kruzer bude usidren u panamskim vodama.

Ovaj inovativni biznis plan koji je trebalo da počne da se realizuje od januara ove godine međutim, definitivno se izjalovio u decembru 2020. kada je iz “Ocen Buildersa” saopšteno da kod osiguravajućih kuća nisu naišli na dovoljno razumijevanje i fleksibilnost da prilično jasna i čvrsta pravila pomorskog osiguranja, prilagode potrebama nečega što je trebalo da postane prvi bitcoin kruzing putnički brod u istoriji.

Uslijedili su finansijski problemi, pa su panamske vlasti zaplijenile “Satoshija“ i brodu je zaprijetila opasnost da izgubi tzv. klasu i dozvolu za plovidbu koju mu izdaje država pod čijom zastavom plovi. Starom kruzeru je stoga trebalo da gotovo sigurno završi pod brenerima u rezalištu brodova u Alangu u Indiji, ali je “Satoshi“ ipak u posljednjem momentu izbjegao sječenje u staro željezo jer se pojavio interesent spreman da kupi brod, renovira ga i vrati njegovoj originalnoj namjeni - klasičnog putničkog kruzera.

Prema navodima specijalizovanih pomorskih sajtova, “Satoshi“ je kupljen za 12 miliona dolara od kompanije “Wake Asset Co“ registrovane na Britanskim Djevičanskim ostrvima, a iza koje navodno stoji jedna njemačka firma. Plan novog vlasnika je da kada se završi proces primopredaje broda, na “Satoshiju“ u Baru izvede radove u unutrašnjosti broda i obnovi njegovih putničkih kabina i javnih prostora, nakon čega će brod biti dokovan i za šest mjeseci do godinu dana, ponovno vraćen u upotrebu kao klasični kruzer.