Više vremena đacima za pripremu eksternih ispita

Nikšić i Šavnik ostaju zaključani, jer je u tim opštinama broj zaraženih preko 2.000 na 100.000 stanovnika. Na snazi ostaje i zabrana međugradskog saobraćaja, a nisu promijenjeni ni uslovi za ulazak u Crnu Goru

9310 pregleda 1 komentar(a)
Kretanje dozvoljeno do 22 časa (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Kretanje dozvoljeno do 22 časa (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola imaju nedjelju više da se pripreme za polaganje testova, dok će u petak biti razmotrena mogućnost vraćanja u učionice za one škole u kojima se nastava trenutno odvija onlajn, ali i vrtiće.

U petak će biti razmotren i zahtjev auto-škola da im se, uz obuku, dozvoli da organizuju polaganje vozačkih ispita.

To je juče na konferenciji Vlade i Instituta za javno zdravlje (IJZ) na kojoj su predstavljene i nove mjere protiv širenja koronavirusa kazao državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Martin Ćalasan.

Ćalasan
Ćalasanfoto: Screenshot

Polaganje male mature, tako će umjesto 6, 7. i 8, biti održano 13, 14. i 15. aprila (Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, odnosno Albanski jezik i književnost, Matematika, nastavni predmet po izboru učenika).

Za srednjoškolce će 24. aprila biti organizovano polaganje stručnog, odnosno maturskog ispita iz maternjeg jezika, 8. maja maturanti će polagati test iz prvog stranog jezika, a 19. maja biće organizovan test iz matematike.

Devetog juna, kako je rekao Ćalasan, biće organizovan ispit iz nastavnog predmeta po izboru učenika, odnosno nastavne teorije.

Izdavanje diploma, prema riječima Ćalasana, obaviće se najkasnije do 21. juna.

U najavi da će u petak napraviti novi presjek i razmotriti mogućnost vraćanja u škole učenika u onim opštinama u kojima se nastava sada odvija putem interneta, rekao je da će posebno razmotriti mogućnost vraćanja u škole polumaturanata i maturanata.

Na pitanje “Vijesti” o radu auto-škola, gdje je na snazi zabrana organizacije polaganja vozačkih ispita, Ćalasan je rekao da će u petak razmotriti i to pitanje. Auto-škole, prema dopisu koji im je proslijeđen 25. februara, mogu da organizuju obuku, ali ne i polaganje vozačkog ispita.

Iz jedne od njih, “Vijestima” su pojasnili da kandidate obučavaju svakog dana, a da su polaganja na tri sedmice. Tokom polaganja, u vozilu su kandidat, instruktor i član komisije.

“Polaganje nam je obustavljeno prije zatvaranja osnovnih i srednjih škola”, rekao je redakciji vlasnik jedne podgoričke auto-škole.

Kretanje dozvoljeno sat duže

Građani u svim opštinama od danas do 9. aprila mogu da se kreću sat duže - policijski sat, prema naredbama koje su na snazi od ponoći, umjesto do 21, sada je od 22 do pet sati ujutro.

Produženo je i radno vrijeme za privredna društva i preduzetnike koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (prodavnice obuće i odjeće, kozmetički, frizerski saloni... i oni sada mogu da rade do 21 sat. Isto radno vrijeme važi i za ugostitelje.

“U skladu sa epidemiološkom situacijom u opštinama Kolašin, Bar, Mojkovac, Bijelo Polje, Podgorica, Andrijevica, Pljevlja, Berane, Ulcinj, Cetinje dozvoljava se rad samo baštama/terasama ugostiteljskih objekata, dok se u opštinama Gusinje, Plav, Petnjica, Herceg Novi, Budva, Danilovgrad, Žabljak, Tuzi, Rožaje, Tivat, Plužine i Kotor pored bašta/terasa dozvoljava rad i u unutrašnjosti objekata”, pojasnili su iz resora zdravlja.

Ugostiteljima na teritoriji cijele države nije dozvoljeno bilo kakvo puštanje muzike. U svim ugostiteljskim objektima za stolom mogu da sjede dva gosta, uz obavezno poštovanje opštih mjera, a razmak između stolova mora da bude jedan i po metar.

Tržni centri i ove sedmice biće zatvoreni.

Iz MZ kazali su i da Nikšić i Šavnik ostaju zaključani, jer je u tim opštinama broj zaraženih preko dvije hiljade na 100 hiljada stanovnika.

Na snazi ostaje i zabrana međugradskog saobraćaja, a nisu promijenjeni ni uslovi za ulazak u Crnu Goru.

MZ: Sve vakcine bezbjedne

“Svaka vakcina koja je na raspolaganju u Crnoj Gori je efikasna, bezbjedna i kvalitetna”, kazala je juče ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.

Danas počinje vakcinacija zaposlenih u medijima, a ministarka je kazala da novinari trenutno ne mogu da biraju vakcinu, da je sada dostupna AstraZeneka, ali da to ne znači da u narednom periodu neće biti moguća vakcinacija i vakcinama drugih proizvođača.

“Svjedoci smo da je Svjetska zdravstvena organizacija izdala saopštenje da je bezbjedna i sigurna. Postoje određene situacije koje mogu imati nuspojave, koje mogu imati i letalni ishod. Kada uporedite broj vakcinisanih sa brojem onih čija se smrt dovodi u vezu sa AstraZenekom, mali je u odnosu na koristi”, rekla je Borovinić-Bojović.

Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: Printscreen

Na navode dijela građana da im je u ambulantama sugerisano da prije vakcinacije urade test na antitijela, ona je kazala da se takav test ne radi nigdje u svijetu.

“Pa ni u Crnoj Gori. Nije potrebno da ga imate i nema potrebe da ga neko radi uoči vakcinacije”, rekla je ona. Skora imunizacija najavljena je i za zaposlene u prosvjeti.

Osam osoba preminulo, 386 novooboljelih

Među 1.699 uzoraka koji su do juče poslijepodne testirani na novi koronavirus, laboratorije u Crnoj Gori registrovale su 386 nova slučaja infekcije. Institutu za javno zdravlje (IJZ) prijavljeno je osam smrtnih slučajeva ishoda povezanih sa kovidom-19, od kojih je najmlađi imao 56, a najstariji 87 godina starosti.

Direktorica Kliničkog centra (KC) Ljiljana Radulović kazala je juče da Crna Gora ima “stalno nisku stopu letaliteta” (procenat preminulih u odnosu na broj zaraženih).

Radulović
Radulovićfoto: Printscreen YouTube

Očekuje, kako je kazala, da će sa vakcijacijom broj zaraženih značajno pasti. “A samim tim pasti i cifra koja označava sam letalitet”, rekla je ona.

U KC trenutno je hospitalizovan 151 kovid pacijent, od čega 137 pacijenata je na odjelu gdje su samo oboljeli od kovida.

“Dok se na ostalim klinikama liječi 14 pacijenata, čiji je osnovni uzrok hospitalizacije neko drugo stanje, a kod kojih je ustanovljen kovid”, rekla je ona, dodajući i da je među tih 14 pacijenata troje djece i da su svi pacijenti “sa veoma lakom kliničkom slikom”.

Od ukupnog broja pacijenata koji se liječe od kovida, kod 24 pacijenta su na neinvazivnoj, dok su tri na mehaničkoj ventilaciji.

“Brojke potvrđuju trend pada broja hospitalizovanih”, rekla je Radulović. Ministarka zdravlja kazala je da je popunjenost bolničkih kapaciteta, kada su u pitanju kovid bolesnici, 66,7 odsto.

Institutu je do juče u 15 sati prijavljen oporavak 552 pacijenta. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva kovid-19 infekcije u Crnoj Gori iznosi 6.446. Borovinić-Bojović negirala je juče navode dijela medija da se “namjenski smanjuje broj testiranih na dnevnom nivou”.

Ona je kazala da broj testova pokazuje broj onih koji na dnevnom niovu imaju potrebu da budu testirani.

Rekla je i da će naknada u iznosu od 250 eura biti isplaćena kovid zdravstvenim radnicima sa martovskom platom. Ministarka zdravlja negirala je i navode o smjeni direktorice Doma zdravlja Nikšić Ljiljane Adžić.

Rekla je i da još nije završena kontrola rada zdravstvenih ustanova, da je to “veliki posao i nije ga jednostavno završiti”.

“Jer zahtijeva posebnu pažnju. Javnost će biti blagovremeno obaviještena o izvještaju svih domova zdravlja i bolnica”, kazala je ona.

Bonus video: