Ozon: Građani i građanke Zapadnog Balkana imaju pravo da znaju kolika je zagađenost vazduha

"Mi iz kampanje "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" podsjećamo da su države i lokalne samouprave dužne da u svakom trenutku omoguće pristup informacijama o zagađenosti vazduha"

3234 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani i građanke Zapadnog Balkana imaju pravo da znaju kolika je zagađenost vazduha i da budu obavješteni o svakoj promjeni, saopšteno je danas iz Ekološkog pokreta "Ozon".

"Lokalne i državne institucije moraju pravovremeno da ih obavještavaju isto kao kad se desi da se pogorša kvalitet vode u vodovodu ili se pojača sunčevo ultraljubičasto zračenje", ističe se u saopštenju "Ozon".

Iz "Ozona" su kazali da bilo da dišemo sve gori vazduh ili samo toga postajemo svjesniji zahvaljujući popularnim aplikacijama, a posebno aktivističkim kampanjama, pritisak javnosti ostaje ključan za unapređivanje sistema mjerenja i ostvarivanje prava na obavještenost o nivou zagađenja.

"Mi iz kampanje "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" podsjećamo da su države i lokalne samouprave dužne da u svakom trenutku omoguće pristup informacijama o zagađenosti vazduha. Podsjećamo njih i medije da je to jednako važno kao izvještavanje o vremenskim nepogodama. Podaci moraju da budu pravovremeni i lako dostupni, a prikaz razumljiv. I pored znatnih pomaka od početka uspostavljanja mreže mernih stanica za kvalitet vazduha, nije pokriveno dovoljno teritorije. Čak i u urbanim sredinama nedostaju informacije o nekim zagađivačima, pogotovo o najsitnijoj prašini kategorije PM 2,5, a ona je jedna od najopasnijih materija. Podaci s mnogih stanica objavljuju se sa zakašnjenjem – za stanovništvo su relevantni jedino ukoliko se vide svakog sata", rekli su iz "Ozona".

Poručili su i da većina zemalja regiona nema precizan popis izvora i količine emisija zagađujućih materija.

"Bez toga i ozbiljnih ulaganja u mjerne stanice ne mogu se donositi prave mjere za poboljšanje kvaliteta vazduha. Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija su u novembru prošle godine potpisivanjem Sofijske deklaracije prihvatili Zelenu agendu za Zapadni Balkan. Ona utvrđuje obaveze država regiona da poboljšaju mjerenje i izvještavanje i otvara put ka sredstvima za finansiranje iz Evropske unije", kazali su iz "Ozona".

Navode i da je kampanja "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" inicijalno pokrenuta od strane Evropskog Fonda za Balkan u partnerstvu sa Pravo na grad iz Beograda (Srbija), Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (Beograd) Beogradska otvorena škola (Beograd), Environmental and Territorial Management Institute iz Tirane (Albanija), Ekoforum iz Zenice i Centar za ekonomiju i ekologiju iz Tuzle (Bosna i Hercegovina), Sbunker iz Prištine (Kosovo); Air Care iz Skoplja (Severna Makedonije) i OZON iz Podgorice (Crna Gora). Zajedno stavljamo na raspolaganje sve materijale kampanje koja pripada svim stanovnicima Zapadnog Balkana, čije aktivno uključenje očekujemo.

"Da bismo uvijek znali šta dišemo, priključi se solidarnoj borbi građana Zapadnog Balkana, budi deo kampanje "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh"", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: