Savjet ASK usvojio godišnji plan rada: Godina za vidljivije rezultate

Plan obuhvata 13 ključnih ciljeva kroz koje su detaljno predstavljene aktivnosti i indikatori rezultata, kao i vremenski okvir njihove realizacije

3034 pregleda 2 komentar(a)
Sa predstavljanja plana rada Agencije, Foto: Miloš Rudović
Sa predstavljanja plana rada Agencije, Foto: Miloš Rudović

Savjet Agencije za sprečavanje korupcije usvojio je na jučerašnjoj sjednici godišnji plan rada Agencije.

S obzirom da se radi o godišnjem planu rada, članica Savjeta Goranka Vučinić bila je mišljenja da je on trebalo da ima jasnije postavljen cilj.

"Ipak je ova godina trebalo da bude godina jačeg izazova koje će nam omogućiti da postignemo vidiljivije i mjerljivije rezultate u radu", kazala je ona, poručujući da se među prioritetima moglo, na primjer, postaviti neosnovano bogaćenje.

Plan obuhvata 13 ključnih ciljeva kroz koje su detaljno predstavljene aktivnosti i indikatori rezultata, kao i vremenski okvir njihove realizacije. Agencija će, na primjer, u skladu sa preporukama Evropske komisije, nastaviti sa izdavanjem prekršajnih naloga, dok će u zahtjevima za pokretanje prekršajnih postupaka kontinuirano predlagati oduzimanje imovinske koristi stečene izvršenjem prekršaja.

Vučinić je na sjednici kazala da se mora predložiti i uspostavljanje saradnje sa novoformiranim Nacionalnim savjetom za borbu protiv korupcije na visokom nivou, a sa njom se složio i član Savjeta Zlatko Vujović.

Predsjednik Savjeta Momčilo Radulović kazao je da poziv za saradnju treba uputiti svima, ali da se prije svega mora unaprijediti sa tužilaštvom i policijom.

"Paralelizam institucija nikome dobro nije donio. Mislim da neće ni donijeti ni Crnoj Gori, posebno kada imamo situaciju da je na Agenciji da treba da komunicira sa naprečac formiranim improvizovanim strukturama", ocijenio je on na sjednici.

On je dodao da su kod gotovo svih sagovornika dobili mišljenje da je "nepotreban paralelizam institucija i da treba jačati već postojeće institucije".

Vlada je sredinom decembra donijela odluku o Nacionalnom savjetu, u čijem sastavu su predstavnici izvršne vlasti, ali i nevladinog sektora.

Radulović je na sjednici kazao i da je Vlada odustala od smanjivanja budžeta Agencije, koji je Zakonom o sprečavanju korupcije definisan na najmanje 0,2 odsto tekućeg budžeta.

"Vlada je pokušala za 11 sektora za izmijeni zakon. Željeli su da smanje budžetski procenat. Motivisani su da u toku noći promijene te izvanredne ideje", kazao je on, dodajući da su, prema njegovim informacijama, u toj grupi bili i Zakon o finansiranju politčkih partija i izbornih kampanja i Zakon o NVO.

Bonus video: