Centar za romske inicijative: Zabrinjava broj ugovorenih brakova

Učenice od sedmog do devetog razreda RE zajednice, imale su priliku da pogledaju video zapise koji se odnose na pomenutu temu, kao i da putem dvosmjerne komunikacije iznesu svoja zapažanja i shvatanja

2576 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice, Foto: Privatna arhiva
Sa radionice, Foto: Privatna arhiva

Nevladina organizacija Centar za romske inicijative se od 2011.godine kontinuirano bori protiv dječjih ugovorenih brakova i zahvaljujući njima je za proteklih deset godina identifikovano skoro stotinu slučajeva nedozvoljenog i ugovorenog braka u Crnoj Gori.

Samo tokom prošle godine, zbog prisilne zajednice, otkrili su i zaštitili sedam žrtava ugovorenih maloljetnih brakova, zbog čega su krivični postupci pokrenuti protiv osam osoba.

Shvatajući značaj direktnog povezivanja sa maloljetnim djevojčicama romsko-egipćanske zajednice (RE) kako bi ih informisale o negativnim posljedicama ove pojave, često organizuju radionice, a jedna od takvih radionica je održana prije dva dana na temu "Dječji ugovoreni brak je ropstvo".

Učenice od sedmog do devetog razreda RE zajednice, imale su priliku da pogledaju video zapise koji se odnose na pomenutu temu, kao i da putem dvosmjerne komunikacije iznesu svoja zapažanja i shvatanja.

Ugovoreni maloljetnjički brakovi su i dalje veliki problem u romsko-egipćanskoj zajednici i pretpostavlja se da su brojke prisilnih dječjih brakova u toj populaciji mnogo veće od evidentiranih slučajeva. Nažalost, zabilježeni su i slučajevi da su bili ugovoreni brakovi za djevojčice od sedam do 11 godina.

Radionica "Dječji ugovoreni brak je ropstvo" održana je u okviru projekta "Uključi se i prepoznaj probleme romske i egipćanske zajednice", koji je počeo sa realizacijom 2018. godine i traje do aprila ove. Finansijski podržan od strane OAK Fondacije.

Bonus video: