Jočić: Tužilaštvo i sudstvo da ne traže rupe u zakonu kako bi oslobodili počinioce krivičnog djela

Jočić je kazala da, pored svih napora Službe zaštite NP Skadarsko jezero, koja je, kako je navela, malobrojna, loše opremljena i još gore plaćena, da se sačuva šaran u vrijeme mrijesta, svakodnevno svjedoče besomučnom izlovu zaštićene ribe i uništavanju okolnog biodiverziteta

7321 pregleda 3 komentar(a)
Jočić, Foto: Boris Pejović
Jočić, Foto: Boris Pejović

Predsjednica Upravnog odbora Nacionalnih parkova crne Gore (NPCG), Marina Jočić, pozvala je nadležne organe da počnu da ispunjavaju svoje zakonom utvrđene obaveze i da konačno urade nešto na očuvanju Skadarskog jezera.

Jočić je kazala da, pored svih napora Službe zaštite NP Skadarsko jezero, koja je, kako je navela, malobrojna, loše opremljena i još gore plaćena, da se sačuva šaran u vrijeme mrijesta, svakodnevno svjedoče besomučnom izlovu zaštićene ribe i uništavanju okolnog biodiverziteta.

"Pozivam policiju, sudstvo, tužilaštvo, inspekcijske organe i nadležne komunalne policije da počnu da ispunjavaju svoje zakonom utvrđene obaveze i konačno urade nešto na očuvanju Skadarskog jezera", navela je Jočić.

Ona je poručila da im je neophodna asistencija policije s kopna i vode i oprema.

"A još potrebnija odlučnost tužilaštva i sudstva da ne traže rupe u zakonu kako bi oslobodili počinioce ovog krivičnog djela, kako je to do sada bio slučaj, nego da najrigoroznije sprovode zakon uključujući i zatvorske kazne za počinioce", naglasila je Jočić.

Ona je napomenula da je vrijednost izlova ribe na Skadarskom jezeru pet miliona eura godišnje, a da još toliko donosi turizam koji, kako je kazala, počiva na ljepoti i bogatstvu biodiverziteta.

"Tim prije i apel žiteljima koji gravitiraju Skadarskom jezeru i koji na pošten način od njega žive, da nam budu saradnici u ovom teškom i važnom poslu i da stanu u zaštitu svog resursa koji može samo na dobrobit da im služi", navela je Jočić.

Ona je poručila da se Uprava NP neće ustezati da objavi imena uhvaćenih krivolovaca, ali i policajaca, inspektora, tužilaca i sudija koji "gledaju kroz prste krivolovcima i dopuštaju da se odvija ovaj zločin nad prirodom".

"Ako zajedno ovo ne uradimo, u sljedećih nekoliko godina možemo da očekujemo da će Skadarsko jezero da ostane bez ribe, kao što je slučaj sa Zetom, a onda se ne možemo nadati ni turistima koji bi u tom slučaju zaobišli beživotnu baru, u šta će se jezero pretvoriti", zaključila je Jočić.

Bonus video: