Vujović: "Zetagradnja", "Cijevna" i "Čelebić" treba da shvate da se mora prestati sa betoniranjem Podgorice

"Svakako treba postaviti pitanje Opštini Podgorica zbog čega se toliko posjeklo stabala, da li su se neka od njih mogla sačuvati ili možda preseliti. Vidimo, da kada se god nešto radi u glavnom gradu, prvo se posijeku stabla, pa se onda neke mladice posade, umjesto da se sačuvaju postojeće", kazao je Vujović u izjavi za PR Centar
506 pregleda 6 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: PR Centar
Zlatko Vujović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 09.12.2017. 15:29h

Mještani podgoričkog naselja Zagorič zabrinuti su zbog sječe stabala u Piperskoj ulici i strahuju da bi taj dio grada betoniranjem mogao da postane novi Siti Kvart.

Stanar u Piperskoj ulici Zlatko Vujović, kazao je da se nadomak Siti keja sijeku stabla i uništava „ono malo lijepoga i prirodnoga što smo imali u gradu“.

"Svakako treba postaviti pitanje Opštini Podgorica zbog čega se toliko posjeklo stabala, da li su se neka od njih mogla sačuvati ili možda preseliti. Vidimo, da kada se god nešto radi u glavnom gradu, prvo se posijeku stabla, pa se onda neke mladice posade, umjesto da se sačuvaju postojeće", kazao je Vujović u izjavi za PR Centar.

Glavni grad je, kako je naveo, dozvolio useljavanje objekata, a da nisu obezbjeđena parking mjesta, što je izazvalo "cijeli jedan haos u ovome dijelu grada".

"Takođe se postavlja pitanje odgovornosti Opštine za falsifikovanje dokumentacije, kada govorimo o izgradnji objekata koji su prelazili četiri sprata, a nemaju lifta. Mora se podvući odgovornost uprave Grada za ono što se deševa u ovome dijelu Zagoriča, jer ne bi željeli građani i oni koji će postati naše komšije da ponovo dožive prevaru kao što je Siti kvart", ocijenio je Vujović.

Prema njegovim riječima, "Zetagradnja", "Cijevna" i "Čelebić" koji su gradili i grade u tom dijelu Zagoriča, treba da shvate da se mora prestati sa, kako je rekao, betoniranjem Podgorice.

"Moraju da ulože nešto, da posade, a ne samo da uništavaju ono što smo naslijedili od naših predaka", naveo je Vujović.

Kada je riječ o Siti keju, kako je kazao, do sada nije učinjeno ništa iz najava.

"Želim da vjerujem da će ispoštovati ono što je obećano, ali se postavlja pitanje da li je to njihovo zemljište, da li je to opštinsko zemljište gdje je najavljen Siti kej. Ako je opštinsko da li će biti posječena i ona stabla tamo, ili možemo očekivati da će Siti kej predstavljati jednu jedinstvenu cjelinu, gdje će moći i Čelebić i drugi da kažu da je to stvarno Siti kej, a ne moguća prevara, kao što se to dešavalo sa Siti kvartom", smatra Vujović, prenosi PR Centar.

Prema njegovim riječima, Siti kej u promotivnim materijalima izgleda lijepo i atraktivno, ali je zapravo, kako je rekao, u pitanju mala parcela.

"Ukoliko bi se ostalo na toj parceli to nije nikakav Siti kej. Međutim, ako bi se on produžio ispod grupacije zgrada Zetagradnje praktično do prvih kuća, onda bi to bila jedna lijepa cjelina, koja bi mogla da se zove Siti kej, posebno kada bi se povezala sa nekim drugim dijelovima uz Moraču. Ali to mora da se uradi i ne može se ostaviti samo na jednom travnjaku", ocjenio je Vujović.

On smatra da "Čelebić" i drugi investitori treba da se ponašaju odgovorno i da građanima pokažu šta Siti kej stvarno predstavlja, a Opština, kako je rekao, treba da stane sa sječom stabala.

"Potrebno je napraviti cijeli projekat da građani stvarno vide kako će taj prostor biti uređen. Mi smo ovdje navikli na prirodu, a sada nas više neće buditi ptice jer one više neće imati svoje prirodno okruženje, a ne vidimo da je Opština pružila ništa kako bi nadoknadila to što je sada uništila", tvrdi Vujović.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice su, u odgovorima dostavljenim PR Centru, kazali da je sječa stabala izvršena po Rješenju Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj od 1.decembra, koje je, kako su naveli, izdato na osnovu stručnog mišljenja preduzeća "Zelenilo" d.o.o..

"U skladu sa navedenim i Odlukom o uređenju i održavanju zelenih površina, Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice, odnosno Glavni grad, će za svako uklonjeno stablo finansirati i uplatiti sredstva za sadnju tri mlada stabla. Napominjemo da se radovi izvode u skladu sa Detaljnim urbanističkim planom i građevinskom dozvolom", navodi se u odgovoru Agencije.

Rukovoditeljka PR/marketing sektora Kompanije "Čelebić", Maja Krstajić, kazala je da ta kompanija nije preduzimala nikakave aktivnosti na predmetnoj lokaciji, i u ovom trenutku, kako je pojasnila, isključivo radi u okvirima ograđene parcele.

"Planirano uređenje samog područja uz obalu Morače (koje će pripadati Sity kej-u) nije otpočeto. Naš cilj je da dodatno ozelenimo tu lokaciju, a ne da siječemo postojeće drveće", rekla je Krstajić u izjavi za PR Centar.

Odbornik Građanskog pokreta URA u Skupštini Glavnog grada, Luka Rakčević, smatra da je Glavnom gradu interes investitora ispred interesa građana i kvaliteta njihovog života.

"Taj investitorski interes se sastoji iz proste formule, da se na zelenim površinama, na javnim površinama grade stambeni blokovi što veće gustine, sa što više stanova, kako bi oni mogli maksimizirati svoj profit. Tu naravno najviše gube građani Podgorice", pojasnio je Rakčević u izjavi za PR Centar.

Problem se, kako je rekao, mora sistemski rješavati i da je samo jedan odsto građana Zagoriča, gdje živi preko 20 hiljada ljudi, kako je kazao, izašao i iskazao neki bunt, zbog svega što se dešava rezultati bi bili vidljivi već za nekoliko dana.

"Krovna politika Demokratske partije socijalista (DPS) je bila usmjerena ka obesmišljavanju mjesnih zajednica, kao mini institucija. Samim tim je obezvrijedio ulogu građana, da nemaju neki okvir u kojem se mogu okupljati i kroz koji mogu kanalisati svoje poruke. Zagorič je ogromno biračko tijelo i za DPS i za bilo koju drugu vlast, koja će biti nakon DPS-a i čini mi se da bi samo malo aktivnija uloga građana i samih mjesnih zajednica itekako uticala na sve procese", smatra Rakčević.

On je kazao da su javne rasprave u potpunosti obesmišljene i na njima se, kako je rekao, čak i za najznačajnije dokumente pojavi svega nekoliko građana, koji su usko vezani za neki od problema, koje ti dokumenti tretiraju.

"Umjesto da imamo javne rasprave na kojima participiraju svi građani iz određenih mjesnih zajednica, mi imamo javne rasprave koje se oglašavaju preko slabo čitanih listova, koje se namjerno ne promovišu da građani ne bi došli i da bi se to provuklo ispod tepiha na što lakši način. Bez smjene sistema, koji je sve postavio na te temelje mi ne možemo razgovarati o nekoj dugoročno održivoj promjeni", naveo je Rakčević.

S obzirom da investitori, kako je rekao, najveći broj stanova prodaju u toku izgradnje, tada svim potencijalnim kupcima pokazuju projekte koji su puni zelenila i drvoreda.

"Slične primjere sa istim investitorima imamo u Siti kvartu i u Univerzitetskom centru, gdje su potencijalnim kupcima pokazivali projekte gdje je Siti kvart imao košarkaške terene, mnogo zelenila, i svih ostalih pratećih sadržaja, sa pričom da će taj kvart imati i školu, vrtić, kulturni centar i dom zdravlja", naveo je Rakčević.

Kako je dodao, kada su investitori prodali stanove i "okrenuli kapital, građani su ostali prevareni".

"Glavni grad, nažalost sve to aminuje i dozvoljava jer ima interesa u svemu tome. Sa jedne strane, političari sigurno imaju interesa od krupnog kapitala, dok sa druge strane i same finansije Glavnog grada su toliko uništene da su spale doslovno na naknadu za komunalno opremanje", poručio je Rakčević.

Mještani koje smo sreli u Piperskoj ulici nisu željeli da govore pred kamerama, ali su nam kazali da ne znaju zbog čega se sijeku stabla.

Biološkinja u penziji, koja je tražila da ostane anonimna, rekla je da zelene površine treba da se održavaju, a ne, kako je kazala, da se uništavaju.

"Stablo ne treba da se posječe, nego da se prenese negdje drugo, jer to je kiseonik koji udišemo. Ne znam šta se ovdje radi, niko nas o tome nije ništa obavještavao, ja da znam. Kod mladih ljudi i kod djece treba da se razvija to da čuvaju životnu sredinu, da sade drveće, a ne da se drveće ruši. Možda će to sve biti divno i krasno, ali apsolutno ne znam šta se tamo radi", navela je sugrađanka.

Pitanja povodom sječe stabala PR Centar je kako navode uputio i "Zetagradnji", ali kažu da im iz tog preduzeća nisu dostavili odgovore.

Bonus video: