EK: Obezbijediti pravedno suđenje novinaru Martinoviću

Predsjednica žena Evropske narodne partije Doris Pak kazala je da je posljednja odluka Apelacionog suda napad na slobodu medija i da je na djelu sudski progon Martinovića

13247 pregleda 10 komentar(a)
Pisonero, Foto: Screenshot/European Commission
Pisonero, Foto: Screenshot/European Commission

Evropska komsija (EK) traži od nadležnih institucija u Crnoj Gori da se obezbijedi pravedno suđenje novinaru Jovu Martinoviću i da postupak treba da bude u u skladu sa međunarodnim i EU standardima.

"Sloboda medija je jedna od osnovnih vrijednosti EU i ključni element pristupnog procesa Crne Gore. Novinari moraju biti u mogućnosti da profesionalno obavljaju svoj posao, bez straha od pravnih posljedica”, izjavila je novinarima portparolka EK Ana Pisonero.

Podsjetila je, kako je prenio Radio Slobodna Evropa, na prošlogodišnji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori gdje se, između ostalog, konstatovalo da u zemlji nema napretka na polju slobode izražavanja.

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je presudu kojom je Viši sud u Podgorici osudio Martinovića na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, saopštio je Viši sud 29. marta.

Tom presudom je Martinović oslobođen optužbe za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Predsjednica žena Evropske narodne partije Doris Pak kazala je da je posljednja odluka Apelacionog suda napad na slobodu medija i da je na djelu sudski progon Martinovića.

"Crna Gora konstantno krši osnovne EU standarde, a zaustavljanje te prakse mora biti u vrhu prioriteta u pristupnim pregovorima", napisala je Pak na Tviteru.

Bonus video: