Nikšić: Gerontodomaćice ponovo rade

"Naša očekivanja su da će broj korisnika rasti jer smatramo da iznos participacije i usluge nije veliki u odnosu na uslugu koju im gerontodomaćice pružaju"

3026 pregleda 0 komentar(a)
Geronto domaćice, Foto: Luka Zeković
Geronto domaćice, Foto: Luka Zeković

Nakon tri mjeseca pauze, u Nikšiću je od juče nastavljen projekat njege starih lica koji realizuje Crveni krst, a gerontodomaćice će ponovo voditi brigu o sugrađanima kojima je pomoć potrebna.

Sekretarka nikšićkog Crvenog krsta Ana Macanović podsjetila je da je projekat njege starih lica do marta prošle godine sprovodio Centar za socijalni rad, a od marta do kraja godine Crveni krst u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

“Projektom je bilo obuhvaćeno oko 230 korisnika i 24 geronto domaćice. Međutim, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je promijenilo uslove, pa sada samo korisnici sa minimalnom primanjima do 130 eura neće učestvovati u plaćanju usluge. Korisnici čija je penzija od 130 do 490 eura Centar za socijalni rad će određivati iznos participacije u skladu sa iznosom penzije. Svi korisnici sa primanjima iznad tog iznosa sklapaju ugovore direktno sa nama o korišćenju ove usluge”, objasnila je Macanovićeva.

Prema njenim riječima, novi uslovi su uticali i na to da sada imaju manji broj korisnika, jer mogu da angažuju 16 gerontodomaćica.

“Zahvaljujući Opštini Nikšić koja će mjesečno obezbjeđivati participaciju u iznosu od 900 eura, stotinjak korisnika će biti oslobođeno bilo kakvog učešća u plaćanju. Naša očekivanja su da će broj korisnika rasti jer smatramo da iznos participacije i uopšte usluge nije veliki u odnosu na uslugu koju im gerontodomaćice pružaju i činjenici da iza njihovog rada stoji jedna ozbiljna organizacija koja sve aktivnosti usmjerava na pomoći čovjeku”, naglasila je Macanovićeva.

Juče je startovala i telefonska linija za pružanje psiho-socijalne podrške starijim osobama i osobama sa invaliditetom, u doba pandemije Kovid-19, koju je otvorio Crveni krst Crne Gore. Pored Nikšića (069 194 473), otvorene su telefonske linije i u Pljevljima (069 194 460), u Bijelom Polju (069 194 461), Budvi (069 194 474) i Podgorici (069 194 471). Radno vrijeme ovih centara je svakim radnim danom od 9 do 12 časova.

“Svi zainteresovani će moći da dobiju više informacija o humanitarnoj pomoći, o procesu vakcinacije, kontakte nadležnih službi, dežurnih domova zdravlja, kontakte centara za socijalni rad, informacije o mjerama koje su trenutno na snazi i slično. Psiho-socijalnu podršku će pružati obučeni saradnici, a relevantne pomenute informacije će moći dobiti i građani koji budu zvali iz ostalih opština”, kazala je Macanovićeva.

Otvaranje telefonskih linija realizuje se u okviru projekta “Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom kovida-19 i budućih kriza”, koji je podržan od strane Evropske komisije, austrijske Agencije za razvoj i austrijskog Crvenog krsta. Projekat se, osim u Crnoj Gori, realizuje i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu.

Bonus video: