BUKA OD KAMIONA, ŠKRIPA GUMA, SVAĐE VOZAČA, OŠTEĆENJA...

Put vjerovatno bio bolji u doba knjaza Danila

Iz Glavnog grada ne odgovaraju na pitanja u vezi sa rješavanjem problema mještana Ulice knjaza Danila u Tološima, a saobraćajni haos i urušavanje asfalta posljedica je rekonstrukcije dionice prema Danilovgradu

10803 pregleda 4 komentar(a)
Oštećeni asfalt u uskoj Ulici knjaza Danila, Foto: Borko Ždero
Oštećeni asfalt u uskoj Ulici knjaza Danila, Foto: Borko Ždero

Buka od kamiona, škripa guma, česte svađe vozača, postale su svakodnevica mještana, nekada mirne Ulice knjaza Danila u Tološima.

Ta ulica, u kojoj većina stanovnika ima zasade loza, voćki, bašte, gdje se nalazi i vinograd Biotehničkog instituta, sada je saobraćajni čep, a mještani strahuju za bezbjednost i ne mogu na miru da se posvete poljoprivrednim i drugim radovima na imanjima.

Na pojedinim mjestima ulica je toliko oštećena da bi više pristajala devetnaestom vijeku, upravo dobu tokom kojeg je i živio knjaza Danila.

Iz Glavnog grada "Vijestima" nisu odgovorili na to da li su upoznati sa ovim problemom i da li će nešto uraditi povodom toga.

Ulicom prolaze i šleperi
Ulicom prolaze i šleperifoto: Borko Ždero

Mještani su zbog toga apelovali da se zabrani saobraćaj teretnim vozilima tom dionicom, kako bi se prije svega osiguralo bezbjedno kretanje i normalan život.

Kako su pojasnili, tu saobraćajnicu, dugu 1.900 metara, koja spaja glavni put prema Marezi sa Nikšićkom magistralom, od kada se rekonstruiše dionica prema Danilovgradu, koriste vozači kamiona, šlepera, iako je to zabranjeno i postavljen je saobraćajni znak koji na to upozorava.

Ulicom, istakli su, teško se mimoilaze i dva automobila, a sada kada kamioni prolaze, često dođe do "zagušenja" saobraćaja, dešavaju se svađe, nedavno je došlo do udesa, saobraćajnica je oštećena od mehanizacije.

"Ukoliko hitno ne zaustave saobraćaj, urade sanaciju, prije rekonstrukcije koja je neophodna, bićemo prinuđeni da se organizujemo, da nešto uradimo povodom toga, da se ne bi desila naknadna pamet", kazao je mještanin Boris Vratnica.

Naglasio je da traže reakciju Glavnog grada, gradonačelnika Ivana Vukovića i službi, jer na to imaju pravo više nego drugi, koji su zauzeli imanja, a obezbijeđena im je infrastruktura.

Oštećeni asfalt
Oštećeni asfaltfoto: Borko Ždero

On je istakao da je u ulici, koja je par kilometara od centra grada, prehrambena prodavnica, gdje svakodnevno dolaze u trgovinu mještani, njihova djeca, dok pored, često neprilagođenom brzinom, prolaze kamioni i druga vozila.

Kako se uvjerio novinar "Vijesti", ulica je uska, bez trotoara, teški kamioni, pa čak i šleperi prolaze tuda, a mnogi voze brzo.

Ulicu koriste i djeca da se provozaju na biciklima.

Kako tvrdi Vratnica, saobraćaj za vozila koja idu novim putem za Danilovgrad, uopšte nije trebalo da bude preusmjeravan na Partizanski put i njihovom ulicom, već na stari put, a da se zbog toga čekalo da se završi rekonstrukcija vijadukta na Rogamima.

"Ni saobraćajnica prema Marezi, odnosno Partizanski put nije predviđen za tešku mehanizaciju, već za izletnike. Ulicu knjaza Danila, koja je bila makadamska, mi smo tamponirali, asfaltirali 1979. godine, izdvojili novac. Nakon toga su brigu preuzele gradske službe. To je lokalni put, uzak, za naše osnovne potrebe, jednostavno ne može da podnese ovoliku saobraćajhnu frekvenciju. Niko nije protiv kapitalnih investicija", navodi Vratnica.

Pokazao je na više mjesta zdrobljeni asfalt, a kako je istakao, više puta je zvao Komunalnu policiju i tražio da reaguju, ali su kazali da to nije njihova nadležnost.

Vratnica je istakao da sada Ulicom knjaza Danila prođe sigurno pet do šest hiljada vozila, a Partizanskim putem osam do deset hiljada.