Prva "Maslinada" dostupna čitaocima

Želja da se duh i istorijat maslinarstva na ovim prostorima sačuva od zaborava

6244 pregleda 143 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Marija Pešić
Foto: Marija Pešić

Prvi crnogorski časopis za maslinarstvo i kulturu života sa maslinom, "Maslinada", izašao je iz štampe.

Izdavač časopisa je Društvo maslinara Bar, na čelu sa mr Ćazimom Alkovićem.

Prvi primjerak časopisa je besplatan i na 36 strana nalaze se priče o valorizaciji sporednih proizvoda iz maslinarstva i uljarstva, o rezidbi i kalemljenju maslina, intervjui sa maslinarima, reportaže...

Časopis je, volonterski, uređivao novinar i publicista Željko Milović. Fotografije je uređivao i kreirao Danilo Dado Pavlović. Za dizajn je bila zadužena Jelena Sekulić Marović.

Kod Stare masline u Baru danas je održana promocija ovog časopisa.

Sa promocije
Sa promocijefoto: Marija Pešić

Predsjednik Društva maslinara Bar, Ćazim Alković, kazao je da je časopis nastao iz želje da se duh i istorijat maslinarstva na ovim prostorima sačuva od zaborava i da se u uslovima pandemije nastavi komunikacija i edukacija između maslinara i građana.

"Sa Željkom je dogovoreno da časopis bude interesantan za širi auditorijum, ne samo za maslinare, te da u njegovim prilozima mogu uživati svi ljubitelji masline, maslinovog ulja i svega što je vezano za kulturu života sa maslinom", poručio je Alković.

On je objasnio da je umreženost maslinara sa primorja dala mogućnost da se u časopisu nađu tekstovi iz Dalmacije, Boke Kotorske, Ulcinja i Bara sa okolinom.

Željko Milović je kazao da se izuzetno ponosi "Maslinadom" te da je počastvovan zbog prilike da je uređuje.

"Prvo zbog toga što je to bila prilika da opet izlaze naše lokalne novine, u drugačijoj verziji, a drugo baš zbog toga što su maslinarske jer su jedine dvije stvari koje spajaju sve u Baru more i masline", poručio je Milović.

On je podržao Alkovićevu ideju da se u časopisu nađu priče iz regiona ali je instirao da list mora imati snažni barski pečat.

Autorske tekstove u časopisu, pored Milovića i Alkovića, potpisali su Ivanka Leković, Dino Mijić, Marija Markoč, Stanisalav Štambuk, Ilija Morić, Zarija Pejović, Mustafa Canka, Savo Marković, Mladen Zagaričanin, Radomir Petrić, Senad Petović i predsjednik opštine Dušan Raičević.

Tiraž od 300 primjeraka biće besplatan za sve koji žele da čitaju o maslinama.

"Maslinada" je podržana od strane Erasmus+ projekta, finansiranog od strane Evropske Unije.

Bonus video: