Životni stil Hrapovića stigao do Katnića

Iz ASK potvrdili “Vijestima” da su kompletnu prikupljenu dokumentaciju proslijedili na dalju nadležnost Specijalnom tužilaštvu

69270 pregleda 639 reakcija 104 komentar(a)
Hrapović, Foto: Boris Pejović
Hrapović, Foto: Boris Pejović

Životni stil bivšeg ministra zdravlja Kenana Hrapovića i njegove porodice naći će se pod lupom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), kome je iz Agencije za sprečavanje korupcije stigla dokumentacija koje se odnosi na njihove prihode i imovinu.

“Agencija za sprečavanje korupcije je kompletnu prikupljenu dokumentaciju vezanu za stil života javnog funkcionera Kenana Hrapovića, uključujući i podatke o prihodima i medijske napise, proslijedila SDT-u na dalju nadležnost,” rečeno je “Vijestima” iz institucije na čijem je čelu Jelena Perović.

Agencija je pokrenula postupak po službenoj dužnosti, nakon čega je primila i prijavu za provjeru životnog stila bivšeg ministra zdravlja i njegove porodice u odnosu na prijavljenu imovinu i prihode.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zatražio je sredinom novembra od Agencije da detaljno ispita da li su Hrapović i članovi njegove porodice prijavili sve svoje prihode i imovinu.

Podnesena inicijativa zasniva se na brojnim medijskim navodima koji snažno upućuju da pojedini članovi porodice imaju životne stilove koji su daleko iznad prijavljenih prihoda Agenciji, poput njegove ćerke Selme Hrapović.

Društvene mreže su bile zatrpane detaljima sa profila Selme Hrapović na Instagramu, gdje se moglo vidjeti da je za kratko vrijeme obišla više destinacija, među kojima su Doha, Abu Dabi, Majami, Njujork, Bangkok… uglavnom u, ukoliko se radi o originalima, u odjeći najpoznatijih modnih kuća.

Iz CGO-a su skrenuli pažnju i na dio pisanja “Vijesti” iz avgusta koji se odnose na nepokretnu imovinu Hrapovića, odnosno kuću i plac za koje je on sam javno potvrdio da su njegovi, ali nema podataka da je to dopunio u svom imovinskom kartonu.

Hrapović je za “Vijesti” tada kazao da je još u proceduri upis nekretnine.

“Vjerujemo da ni vama nijesu mogli promaći ti medijski navodi, kao ni raskorak u odnosu na prilično visoke troškove koji su javno vidljivi i onog što stoji u izvještajima koje je ovaj javni funkcioner podnio Agenciji”, navodi se u inicijativi CGO.

U posljednjoj godini ministarskog mandata, Hrapović je prijavio da je primao nepunih 2.100 eura a njegova supruga 481 euro.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da u svojim imovinskim kartonima Agenciji prijavi tačne i potpune podatke. Za one za koje se utvrdi da nisu poštovali odredbe Zakona, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Direktorica Agencije je prošlog mjeseca donijela odluku kojom je utvrđeno da Hrapović nije prijavio sve svoje i prihode članova svoje porodice, na osnovu čega je utvrđeno da je prekršio Zakon.

U odluci se navodi da on u redovnom godišnjem imovinskom kartonu za 2019. godinu nije prijavio sve prihode, odnosno da su njegovi prijavljeni prihodi manji za 335 eura, njegove supruge Maida Hrapović za 4.604 eura a sina Emira Hrapovića 425 eura.

Hrapović je Agenciji tada kazao da je napravio nenamjeran propust, te dodao da je u vrijeme dostavljanja kartona bio ministar i član Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, pa je to jedan od razloga zašto su se u izvještaju potkrale nenamjerne greške.

Agencija je protiv njega, a na osnovu pitanja “Vijesti”, pokrenula postupak zbog sumnje da nije u zakonskom roku dostavio imovinski karton po napuštanju javne funkcije. Zakonom je propisno da je javni funkcioner dužan u roku od 30 dana od napuštanja funkcije da Agenciji dostavi karton, što u tom trenutku nije uradio. On je “Vijestima” tada potvrdio da nije na vrijeme dostavio karton. “Radi se o nenamjernom previdu... jer, kao i do sad, nemam apsolutno ništa da krijem”, kazao je Hrapović tada za “Vijesti”.

Hrapović je prošlog mjeseca saslušan u svojstvu građannina u tužilaštvu kojim rukovodi Milivoje Katnić, a u sklopu istrage povodom optužbi o propustima zbog kojih je došlo do kašnjenja i zastoja u nabavci vakcina.

Bonus video: