Nema odmora, pomoć će stići do svih

Od izbijanja pandemije, volonteri Crvenog krsta i Narodne kuhinje u Nikšiću imaju pune ruke posla

4009 pregleda 1 komentar(a)
Crveni krst, Foto: Crveni krst
Crveni krst, Foto: Crveni krst

Koliko je epidemija izazvana koronavirusom negativno uticala na Nikšić govori podatak da je od marta prošle do kraja marta ove godine broj nezaposlenih porastao za 2.410, ali i činjenica da se broj korisnika Narodne kuhinje skoro duplirao i da je organizacija Crvenog krsta imala pune ruke posla.

Narodna kuhinja je prije pojave koronavirusa imala 197 korisnika i samo nedjeljom nije radila, da bi nakon toga odlučila da rade i nedjeljom i da topli obrok spreme svim starijim i bolesnim osobama koje nisu u stanju da pripreme hranu.

“Od marta prošle godine do sada pripremili smo oko 95.000 obroka. U prvom talasu broj korisnika je dostizao cifru do 440, dok ih je sada oko 320”, kazala je “Vijestima” Konstantina Vojinović.

U Narodnoj kuhinji vrijedno radi šest žena, a hranu dostavljaju i osobama koje zbog zdravstvenog stanja ili godina nisu u mogućnosti da je sami preuzmu. “Hranu dostavljamo za oko 140 korisnika. Od početka korone smo do sada podijelili i oko 3.500 prehrambenih i oko 900 paketa hemije. Najveću podršku smo imali od donatora iz dijaspore i privrednika, a pri podjeli od ‘Heroja iz komšiluka’, Volontera Crne Gore i NVO ‘Sana’. Pomoć nam je uvjek stizala i od Crvenog krsta Nikšić”, kazala je Vojinović.

Prije korone CK je najviše pomagao domaćinstva na ruralnom području i to ona koja su socijalno i društveno ugrožena. ‘Taj broj je varirao između 200 i 300 osoba godišnje, dok smo od početka korone, kroz razne programe, pomogli preko 2.000 starijih osoba. Od ovog mjeseca počeli smo da obilazimo najugroženija samačka staračka domaćinstva i njih 50 će imati stalnu pomoć dok traje korona’, kazao je Damjanović”

Pomoć volontera Crvenog krsta stizala je svuda širom nikšićke opštine.

“Od početka korone do sada pomogli smo 3.550 porodica, 1.500 penzionera i 240 familija iz romsko-egipćanske (RE) zajednice. Svaka od porodica iz RE zajednice dobila je po pet puta pomoć. I dalje pomažemo sve porodice i pojedince koji ispunjavaju uslove za pomoć, a to su minimalne penzije, bolest u kući, socijalno ugrožene i porodice koje izdržavaju osobe sa invaliditetom, kao i staračka domaćinstva koja su ugrožena”, kazao je Goran Damjanović, koordinator programskih aktivnosti u nikšićkom Crvenom krstu.

Bonus video: