Građani i dalje moraju da plaćaju putarinu za saobraćajnicu Meljine-Petijevići

Prvi čovjek Herceg Novog Stevan Katić kazao je “Vijestima” da je to problem i građana i Opštine i i države i da je “jedna velika sramota”.

13058 pregleda 16 komentar(a)
Magistralni put Meljine - Petijevići, Foto: Arhiva Vijesti
Magistralni put Meljine - Petijevići, Foto: Arhiva Vijesti

Građani Herceg Novog, Trebinja i drugih gradova i dalje moraju da plaćaju putarinu za saobraćajnicu Meljine-Petijevići i pored brojnih dopisa prethodnim vlastima, pokušajima Opštine da se taj problem riješi, čime bi bili rasterećeni građani, privreda i turisti.

Put Meljine-Petijevići otvoren je 2009. i prva je koncesija na nekoj saobraćajnici u Crnoj Gori, po BOT sistemu (uzmi, izgradi, koristi i vrati). Ugovor je potpisan na 20 godina, a kada istekne “Univerzal Monte” treba da vrati put Opštini.

Osim toga, “Univerzal Monte” dobio je i pravo da duž ove dionice izgradi dvije benzinske pumpe, restorane, parking, tržni centar, ali to nije urađeno.

Prvi čovjek Herceg Novog Stevan Katić kazao je “Vijestima” da je to problem i građana i Opštine i i države i da je “jedna velika sramota”.

“Suština priče je da ta firma ima koncesiju još nekih osam godina i treba ga naplaćivati za taj period. Međutim, mi smatramo, pogotovo od 2016, kada je država prekategorisala taj put, više nije lokalni nego magistralni, da treba to da se riješi. Ali je ostavljena ova hipoteka, odnosno koncesija. Imali smo razgovore, kolega iz Trebinja i ja, sa koncesionarom, koji je tada kazao da država može da mu isplati samo ono što je uložio, ne i dobit. Poslao je bivšoj Vladi svoju računicu, ali to tada nije moglo da se riješi. Prije dva mjeseca je poslao i novoj Vladi. Očekujem da se to pitanje konačno riješi. To je sramota - kada dođete na granični prelaz, traže da platite, mnogim ljudima nije jasno šta to plaćaju, jer je put u lošem stanju”, kazao je Katić.

Pojasnio je da je investitor tražio na sastanku 2017. 5,5 miliona, koliko im je ostalo da otplate.

“A mislim da su sada dali ponudu da im je ostalo oko četiri miliona. Jer su uložili oko 12 miliona”, kazao je Katić.

On je istakao da bi država objekat, gdje se naplaćuje putarina, mogla da iskoristi kao granični prelaz.

Katić je naveo da su zbog toga puta imali primjedbe i Trebinjci, da je od tog grada do granice sa Crnom Gorom napravljena dobra saobraćajnica. “A onda uđu u našu teritoriju i naplati im se i to loš put. Zato se Trebinjcima više isplati ići u Dubrovnik, jer kod nas bi morali da plate šest eura ili 12 konvertbilnih maraka samo za prolaz putem”, zaključio je Katić.

Poslanica Demokrata Tamara Vujović nedavno je u Skupštini pitala ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da li će država pomoći građanima Herceg Novog da se poslije 12 godina riješi pitanje naplate putarine na tom putnom pravcu.

Istakla je da je od 2009. do 2020. godine ovaj prelaz, naplatnu rampu prešlo 1,7 miliona vozila, naplaćeno je 10,5 miliona eura putarine, što govori o tome da se na ovom prelazu odvija značajan protok ljudi i roba.

“Naplaćivanje putarine za 12 kilometara regionalnog puta predstavlja značajnu barijeru za saradnju, privredu, turizam”, kazala je Vujović.

Bojanić je pojasnio da prema ugovoru pravo otkupa ima Opština, a ne država.

Bonus video: