SNP: Promijenjeni kadar u Ministarstvu i na UCG doprinijeće poboljšanju položaja studenata, moraju biti pokretačka snaga

Oni su uputili čestitku povodom Dana studenata uz želju "da već naredni Dan studenata naši visokoškolci dočekaju mnogo zadovoljniji, u boljim uslovima i bez svakodnevnih briga koje ih udaljavaju od njihovog osnovnog posla – sticanja znanja"

3977 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Socijalistička narodna partija (SNP) uputila je čestitke povodom Dana studenata svim visokoškolcima uz konstataciju da nova vlast mora učiniti sve da bi se poboljšao njihov položaj.

"U ovim teškim vremenima, kada je pažnja svjetske javnosti usmjerena na borbu protiv smrtonosnog virusa Covid 19, ne smije se zaboraviti mlada populacija koja kroz proces sticanja znanja krči svoj put ka budućnosti", kazali su oni.

Naveli su da je poslednja godina bila izuzetno teška za cijelu naciju, pa i za studente "koji tek počinju svoj životni put", te i da je trebalo vremena i strpljenja da se naviknu na novi onlajn režim rada, čime su, kako kažu, ostali uskraćeni za brojne prednosti koje pruža redovan proces studiranja.

"Teška finansijska situacija i nemogućnost pronalaženja posla nakon završenih studija natjerala je veliki broj mladih da se bave poslovima koji ne odgovaraju njihovoj stručnoj spremi ili da sreću potraže u drugim državama. Frapantni su podaci nekih nevladinih organizacija koji pokazuju da gotovo polovina studenata razmišlja o napuštanju Crne Gore", navodi se u njihovoj čestitki.

Iz SNP-a smatraju da godinama nije ništa rađeno kako bi se popravili loši uslovi na pojedinim fakultetima državnog Univerziteta, "dok su privatni fakulteti preuzimali primat u procesu obrazovanja".

"Brojne neuspješne reforme koje su se osmišljavale u kuloarima Ministarstva prosvjete i sprovodile na Univerzitetu Crne Gore urušile su sistem obrazovanja, a položaj UCG na listi svjetskih univerziteta godinama unazad ostao je nepromijenjen", saopštili su oni.

Iskazali su uvjerenje da će promijenjena kadrovska struktura u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao i na Univerzitetu Crne Gore doprinijeti poboljšanju položaja studenata.

"Studenti moraju biti pokretačka snaga koja će biti u stanju da mijenja nakaradni sistem vrijednosti koji je tridesetogodišnja vladavina DPS-a proizvela. Želimo da već naredni Dan studenata naši visokoškolci dočekaju mnogo zadovoljniji, u boljim uslovima i bez svakodnevnih briga koje ih udaljavaju od njihovog osnovnog posla – sticanja znanja. Naš zadatak je da im pomognemo u tome", kazali su iz SNP-a.

Bonus video: