Brža revakcina brža i zaštita

Preporučeni razmak između doza Astra Zeneka vakcine je četiri do 12 sedmica, iz IJZ su “Vijestima” kazali da je državama ostavljena sloboda da odrede kojeg će se razmaka pridržavati. Nema preciznog odgovora na pitanje - koliko svaka od vakcina vremenski štiti vakcinisanu osobu

34621 pregleda 134 reakcija 7 komentar(a)
Vakcinisanje u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Vakcinisanje u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Većina vakcina protiv koronavirusa, kako to pokazuju klinička ispitivanja, daje bolji imunološki odgovor ako se preporučene doze daju u većim vremenskim razmacima.

U Institutu za javno zdravlje (IJZ), međutim, skratili su vrijeme, a razlog tome je, kako su kazali “Vijestima”, smanjenje rizika da osoba koja nije kompletno vakcinisana bude izložena virusu.

Ujedno, kako dodaju, tako će brže dostići i veći broj kompletno vakcinisanih lica i izbjeći da zaposleni u nekim profesijama, u susret turističkoj sezoni, ne budu pokriveni vakcinom.

Karakteristike vakcina
foto: JAMA Network

Nemaju precizan odgovor na pitanje koliko svaka od vakcina vremenski štiti osobu koja je primila.

“Kada se radi o vremenu trajanja zaštite, u ovom trenutku je još rano govoriti o tome, jer je proteklo negdje oko šest mjeseci nakon završetka faze tri određenih kliničkih studija i rezultati su zasada zadovoljavajući. Kako vrijeme bude odmicalo, objavljivaće se novi podaci i nova saznanja, ali zasada se može očekivati da će imunitet biti solidan duži vremenski period, naravno, pod uslovom da ne dođe do novih mutacija virusa i pojave ‘agresivnijih’ i patogenijih sojeva”, kazali su “Vijestima” iz Instituta.

Nakon što je u Crnu Goru krajem marta stigao prvi kontingent, 1. aprila krenula je i imunizacija Astra Zeneka vakcinom britansko-švedskog proizvođača. Vakcinu su regulatori Evropske unije odobrili 30. januara, a preporuka proizvođača je da se daje u dvije doze, u razmaku od četiri do 12 sedmice. “​Prema specifikaciji proizvođača, razmak između doza Astra Zeneka vakcine predviđen je da bude od četiri do 12 sedmica, pri čemu je državama ostavljena sloboda da u skladu sa sopstvenim strateškim ciljevima odrede kojeg će se razmaka pridržavati. S obzirom na širok nivo transmisije virusa kod nas, znatno veći kolektivni benefit predstavlja što brže dostizanje što većeg broja lica koja su kompletno vakcinisana - dakle, lica koja su primila dvije doze vakcine. Istovremeno, a imajući u vidu i pripreme za turističku sezonu, u slučaju odabira razmaka od 12 sedmica, došli bi u situaciju da bi određene kategorije zaposlenih koji bi prvu dozu primili u junu, imali priliku da drugu dozu dobiju tek u septembru”, kazali su “Vijestima” iz Instituta, dodajući da je to za mnoge profesije, poput ugostitelja ili pomoraca, neprihvatljivo.

Kazali su i da trenutno dostupni naučni dokazi ukazuju da je u kliničkim ispitivanjima vakcina proizvođača Astra Zeneka imala bolji imunološki odgovor ako je data u većim razmacima, te da su takvi rezultati primijećeni i kod ostalih vakcina.

“I to je generalno opšte pravilo za sve vakcine, do određenog vremenskog razmaka, koje je različito za svaku vakcinu. Međutim, što je razmak duži, veći je i rizik da osoba koja nije kompletno vakcinisana bude izložena virusu, čekajući na drugu dozu. Trenutni nivo transmisije kod nas i stepen pridržavanja mjera su od posebnog uticaja prilikom odlučivanja o vremenu razmaka između doza”, pojašnjavaju iz Instituta.

Kada su u pitanju druge vakcine koje su trenutno dostupne u Crnoj Gori, kako su dodali, preporuka proizvođača je tri sedmice za Sputnik V, odnosno tri ili četiri sedmice za inaktivisanu vakcinu proizvođača Sinofarm. Za obje će, međutim, revakcina biti organizovana na 21 dan.

“Zbog logističkih razloga i učinkovitije organizacije procesa revakcinacije i za Sinofarmovu vakcinu je odlučeno da razmak između doza bude tri sedmice, čime se organizaciono proces revakcinacije sa ove dvije vakcine suštinski ne razlikuje”, pojasnili su iz Instituta.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori počela je 20. marta, nakon što je u državu stiglo prvih 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik V. Tog dana vakcinu je prvi primio štićenik Doma za stare “Grabovac” u Risnu.

U međuvremenu, u Crnu Goru su stigle nove doze ruske, te 30.000 doza kineske vakcine Sinofarm. Kontingent od 24.000 doza vakcine Astra Zeneka u zemlju je stigao krajem marta, a u pitanju je nabavka koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja u okviru Kovaks mehanizma. Sve vakcine koje se nabavljaju u okviru Kovaks mehanizma odobrene su od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

U Podgorici, kako su iz Ministarstva zdravlja kazali prije dva dana, trenutno postoji 14 vakcinalnih punktova, dok u gotovo svim ostalim opštinama postoji samo po jedan - u sklopu lokalnih domova zdravlja.

Iz resora na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović najavili su da će naredne sedmice biti formirani dodatni punktovi u svim opštinama. To bi, kako su kazali, trebalo da omogući vakcinaciju pet hiljada ljudi dnevno.

Ministarka zdravlja najavila je i da bi masovna imunizacija trebalo da krene oko 20. aprila, kada se očekuje dolazak preko 200.000 doza Sinofarm vakcina, nove količine Astra Zeneke i Fajzerove vakcine, kao i 50 hiljada dogovorenih doza Sputnjik V.

Od početka imunizacije, prema podacima vebsajta covidodgovor.me, do 2. aprila, prvu dozu vakcine primilo je 25.516 lica, dok je i drugu dozu vakcine primilo njih 4.194.

Bonus video: