Voće i povrće - od zanimljivosti do super nagrada

Za početak, prošetajte do vaše najbliže IDEA trgovine i otkrijte raskošni sektor voća i povrća gdje vas čeka najsvježiji asortiman koji nam stiže iz lokalnih voćnjaka i bašti, kao i provjerenih svjetskih uzgajivača

61002 pregleda 0 komentar(a)
Foto: IDEA
Foto: IDEA

Čini se da toliko toga znamo o povrću i voću, ali nauka nas stalno iznenađuje raznim činjenicama koje potvrđuju da je svježe i zdravo, uvijek ono pravo!

Kako bismo vam dodatno približili njihov veličanstveni svijet, donosimo vam i nekoliko zanimljivosti koje će vas podsjetiti koliko su plodovi voćnjaka i bašti posebni i jedinstveni dragulji prirode.

Krompir je prvo povrće koje je uzgojeno u svemiru. Tako je, dobro ste pročitali – NASA je u jednom eksperimentu uspješno zasadila i uzgojila ni manje ni više nego svemirski krompir.

krompir
foto: IDEA

Nisu sve narandže narandžaste. U pojedinim sredinama, temperatura nije dovoljna kako bi im kora poprimila karakterističnu boju, pa se tako može desiti da imamo narandže koje su zelene ili žute iako su potpuno zrele.

Brokoli je cvijet. Tačnije, dio koji jedemo još uvijek nije procvjetao, jer smo ga ubrali ranije. Sve je još zanimljivije kada saznate da je ovo povrće jedan od članova porodice kupusa.

Brokoli
foto: IDEA

Neko povrće je ustvari voće. Da je paradajz voćka, to ste vjerovatno čuli. Međutim, da li ste znali da se u voće ubrajaju i bundeve i krastavci?

Povrće
foto: IDEA

Jabuke su rođaci ruža. Dobro ste pročitali – jedna od omiljenih voćki na našim prostorima zapravo spada u istu familiju, kojoj pripada i ovaj lijepi cvijet.

Lubenica nam govori kada je zrela. Ne mučite se sa kuckanjem i odmjeravanjem lubenice kako biste utvrdili njenu zrelost. Sve što je potrebno da učinite jeste da potražite žutu fleku na njenom dnu. Ona je znak da će lubenica biti baš onakva kakva treba.

Lubenica
foto: IDEA

Vjerujemo da vas je bar jedna od navedenih činjenica iznenadila, ali i dobro zabavila. Ovdje svakako nije kraj jer postoji još toliko njih koje možete otkriti i sami. Za početak, prošetajte do vaše najbliže IDEA trgovine i otkrijte raskošni sektor voća i povrća gdje vas čeka najsvježiji asortiman koji nam stiže iz lokalnih voćnjaka i bašti, kao i provjerenih svjetskih uzgajivača. Kako biste još više uživali u otkrivanju ovog prirodnog svijeta IDEA je pripremila i posebnu internet sekciju u kojoj vas čeka mnoštvo savjeta, informacija i sadržaja posvećenih zdravom.

I za kraj, da ne zaboravimo ono što je posebno zanimljivo. IDEA nagrađuje dobre navike, pa će svi koji u periodu od 15. marta do 10. aprila kupe 3 kilograma bilo kog povrća i voća i pošalju SMS sa brojem računa na 14530, biti u prilici da osvoje iPhone, električni trotinet, Sony PlayStation 4, robot usisivač ili neku od drugih 100 nagrada. Voće i povrće je zaista svemoguće!