Mojkovac napustio svaki osmi stanovnik

U toj opštini 2011. godine živjelo je 8.622 ljudi, a 2019. svega 7.553

5653 pregleda 36 reakcija 17 komentar(a)
Đaka sve manje: Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
Đaka sve manje: Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović

Broj stanovnika mojkovačke opštine smanjen je za 12,4 odsto u periodu od 2011. do 2019. godine.

Prema zvaničnim podacima, u toj opštini je 2011. živjelo 8.622 ljudi, a osam godine kasnije svega 7.553, odnosno 1,2 odsto ukupne populacije Crne Gore. Prema podacima iz nacrta Strategije zapošljavanja, u istom periodu broj djece upisane u osnovne škole smanjio se za 349, odnosno za čak više od 35 odsto.

“Smanjenje stanovništva tokom prethodnih godina posljedica je dvostrukih negativnih demografskih trendova - negativnog prirodnog priraštaja i negativnog migracionog salda. Statistika unutrašnjih migracija ukazuje da oni koji napuštaju Mojkovac uglavnom idu u Podgoricu. U Glavni grad se preslilo više od polovine ukupno odseljenih Mojkovčana i Mojkovčanki, a oko 32 odsto u neku od primorskih opština“, konstatovano je u strategiji.

Kako piše u tom dokumentu, opština Mojkovac ima, u odnosu na prosjek Crne Gore, veći udio stanovništva sa nepotpunom osnovnom školom i srednjom školom.

Takođe, i manji udio stanovništva sa visokim stepenom obrazovanja.

“Da bi se spriječila dalja migracija radno sposobnog stanovništva potrebno je više ulaganja u kreiranje radnih mjesta. Zbog toga je namjera lokalne uprave da pruža podršku porodičnim biznisima i mikro, malim i srednjim preduzećima, razvoju zanatstva i prerađivanju hrane, pored podrške poljoprivredi i turizmu neophodne za dalji socio-ekonomski razvoj opštine“, jedan je od zaključaka u strategiji.

Bonus video: