Mještani se razišli sa Kraljičine plaže, u četvrtak se sastaju sa Mikijeljom

“Danas je mještane koji su pokušali da prošetaju Miločerskim parkom kroz stazu pored Kraljičine plaže, zaustavilo obezbijeđenje koje nije dozvolilo kretanje javnom stazom", rekao je "Vijestima" Blažo Rađenović, član Savjeta mjesne zajednice Sveti Stefan i odbornik Građanskog pokreta URA

27973 pregleda 250 reakcija 58 komentar(a)
Foto: Čitalac Vijesti
Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 05.04.2021. 15:24h

Mještani Svetog Stefana i Pržna i predstavnici te mjesne zajednice koji su se jutros okupili na Kraljičinoj plaži, nakon što su dobili potvrdu da kompanija Adriatic properties namjerava ponovo da postavi ogradu oko ove plaže na koju je lokalnom stanovništvu više od decenije zabranjen pristup, razišli su se.

Dogovoreno je da do četvrtka, kada je zakazan sastanak sa direktorom Morskog dobra, Kraljičina plaža bude slobodna za pristup građanima, da ne smije biti pripadnika obezbjeđenja i da se ne postavlja ograda.

Ispred plaže je ranije danas bilo pojačano obezbjeđenje, što je revoltiralo građane.

Član Savjeta mjesne zajednice Sveti Stefan i odbornik Građanskog pokreta URA Blažo Rađenović koji je sa mještanima bio na protestu u Pržnu kazao je da su zakazali sastanak sa rukovodstvom "Morskog dobra".

“Danas je mještane koji su pokušali da prošetaju Miločerskim parkom kroz stazu pored Kraljičine plaže, zaustavilo obezbijeđenje koje nije dozvolilo kretanje javnom stazom. Na mjestu gdje je uklonjena nelegalna kapija zatečeni su tri radnika koja su spremala teren za postavljanje nove kapije za koju ne postoji dozvola. Mi ispred MZ Sveti Stefan zajedno sa građanima smo spriječili dalje izvođenje radova, pozvali komunalnu inspekciju i policiju i kao MZ svsti Stefan zatražili sastanak sa "Morskim dobrom" gdje nam je izvršni direktor zakazao za četvrtak u 13h. Mi ćemo obavijestiti na tom sastanku gospodina Mikijelja o kršenju Ustava i Zakona o slobodnom kretanju i pristupu svim plažama i javnim stazama kao i da se pokrene odgovornost. Pristup Kraljičinoj plaži postoji 1000 godina, nekad je tu bila mala luka i dva put je bila na kratko nepristupačna za vrijeme Karađorđevića 5-6 godina i evo sad za vrijeme zakupa "Adriatic propertesa". Ono što je takođe bito reći da svi koji su krenuli, na bilo koji način sa zabranama, intervencijama prema lokalnom stanovništvu ili na bilo koji način da su kršili i državni zakon ali i prirodni nije lijepo završio, to se očigledno vidi i iz zadnjeg primjera "prve familije"”, kazao je Vijestima Rađenović

Kako su okupljeni građani ranije saopštili "Vijestima" obezbjeđenje nema identifikaciju.

Mještani su prošle sedmice porušili ogradu jer to nije učinila kompanija grčkog biznismena Petrosa Statisa kojoj je Komunalna policija i inspekcija naredila da ukloni nezakonito postavljenu ogradu.

Obezbjedjenje je odbilo da se identifikuje, mještani su tražili da stanu radovi na postavljanju ograde.

Komunalna policija i inspekcija se ranije danas uputila ka Miločeru.

Za postavljanje ograde, bilo da je to ponovno, kompanija Adriatic properties, kako je rečeno "Vijestima" mora da se ima dozvola Sekretarijata za urbanizam, a u konkretnom slučaju je nema.

Bonus video: