pozvali nadležne da što prije riješe njihov slučaj

Podrška kolegama: Vatrogasci koji štrajkuju potrebni Službi

Vatrogascima je prekinut ugovor o privremenim o povremenim poslovima koji su dobili u decembru, nakon što je Upravna inspekcija utvrdila da je Opština sa tim radnicima sklopila nezakonite ugovore. Trojici radnika pomenuti ugovor je istekao, dok je preostaloj trojici ugovor bio na snazi do 28.aprila.

5083 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Grupa zaposlenih u nikšićkoj Službi zaštite i spašavanja, njih petnaestak, pružila je podršku šestorici kolegama koji već peti dan štrajkuju glađu.

Vatrogasac Dragan Nikolić, ispred zaposlenih u Službi zaštite i spašavanja, koji su podržali štrajkače, kazao je da su im doskorašnje kolege potrebne i pozvao nadležne institucije da njihov slučaj što prije riješe.

Dragan Nikolić
Dragan Nikolić foto: Svetlana Mandić

„Oni su potrebni našoj jedinici, ali se igra neko sa njihovim sudbinama. Pozivam nadležne institucije da vide o čemu se tu radi. Mislim da ovi momci to nisu zaslužili. Bili su sa nama kad su počeli da rade na dosta intervencija, veliki broj zadataka smo zajedno završavali i mi smatramo da smo kao jedno. Njih je podržalo 95 odsto zaposlenih. Pozivam nadležne da reaguju i vide šta se tu može uraditi“, poručio je Nikolić.

Vatrogascima je prekinut ugovor o privremenim o povremenim poslovima koji su dobili u decembru, nakon što je Upravna inspekcija utvrdila da je Opština sa tim radnicima sklopila nezakonite ugovore. Trojici radnika pomenuti ugovor je istekao, dok je preostaloj trojici ugovor bio na snazi do 28.aprila.

Marko Marojević, jedan od štrajkača, kazao je da su dobili informaciju da će Ministarstvo finansija od Opštine tražiti na uvid rješenje Upravne inspekcije.

Marojević
Marojevićfoto: Svetlana Mandić

“Onda bi trebalo, kako sam shvatio, da se otklone svi razlozi zbog čega smo blokirani. Mi od Opštine nikakvu konkretnu informaciju nijesmo imali“, kazao je Marojević.

Zahvalio se kolegama koji su ih podržali i stali uz njih i pozvao nadležne institucije da što prije reaguju i vrate ih na posao jer su, kako je kazao, njih šestorica na izmaku snage.

„Ovim putem pozivam sve nadležne organe da se ovo naše stanje što prije riješi. Nas ne zanima kako je došlo do ove situacije, šta se tu dešavalo i ko je kriv za to. Nas zanima da mi radimo. Očekujemo da nam omoguće da radimo ovaj posao sve dok se ne steknu uslovi da se mi, pravno rečeno legalizujemo, i da nam se zasnuje radni odnos u punom pravnom osnovu. Nama je dovedena egzistencija u pitanju, jednostavno smo na izmaku snage, a jednom je kolegi prije par dana pozlilo. Mi izdržavamo, ali do kada ne znamo“, poručio je Marojević.

Ugovori o privremenim i povremenim poslovima, kako je objasnio advokat Sava Kostić, donose se za radna mjesta koja nijesu sistematizovana unutrašnjim aktom, za poslove za koje ne treba posebna stručna sprema i iskustvo, najviše na 120 dana u jednoj kalendarskoj godini i mogu se raskinuti i prije isteka roka na koji se zaključuju, i za njih se ne raspisuju konkursi. Umjesto tog ugovora, za pripadnike Službe zaštite i spašavanja je bilo potrebno zaključiti ugovor o radu na određeno ili na neodređeno vrijeme, a prethodno raspisati javni konkurs.

Komandir Službe zaštite i spašavanja, Veselin Gardašević, je 22.marta poslao dopis Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i objasnio da je riječ o radnim mjestima koja su utvrđena aktom o sistematiziciji i koja nijesu popunjena i da shodno tome traži od nadležnog ministarstva pozitivno mišljenje za njihovo zapošljavanje.