ASK: Bivši predsjednik suda u Plavu prekršio zakon

Sujković je Agenciji kazao da "postoji osnov da se pokrenuti postupka obustavi, ne samo zbog činjenice da to nije učinio svjesno i namjerno, već i zbog toga što je odmah nakon što se sjetio ove zakonske obavezeali i prije dopisa Agenciji"

4772 pregleda 0 komentar(a)
Osnovni sud u Plavu, Foto: Tufik Softić
Osnovni sud u Plavu, Foto: Tufik Softić

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je doskorašnji predsjednik i sudija Osnovnog suda u Plavu Hilmija Sujković prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Sujković nije u zakonskom roku po napuštanju mjesta predsjednika Osnovnog suda dostavio Agenciji imovinski karton.

On je Agenciji kazao da "postoji osnov da se pokrenuti postupka obustavi, ne samo zbog činjenice da to nije učinio svjesno i namjerno, već i zbog toga što je odmah nakon što se sjetio ove zakonske obavezeali i prije dopisa Agenciji".

On navodi da je glavni i jedini razlog njegovog nedostavljanja imovinskog kartona u zakonskom roku vanredne obaveze koje je imao tih dana", koji se odnose na zdravlje člana porodice.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner kojem je prestala funkcija dužan u roku od 30 dana da Agenciji dostavi imovinski karton.

Za one koji to ne urade, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura. Njemu je funkcija prestala odlukom Sudskog savjeta.

Bonus video: