Memorandum o saradnji sa Organizacijom crnogorskih studenata u inostranstvu

"Usmjereni smo ka jačanju svih mehanizama saradnje sa studentima, koji predstavljaju naš najznačajniji resurs“

5392 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Potpisivanjem memoranduma o saradnji Ministarstva vanjskih poslova (MVP) i Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) stiču se uslovi za kvalitetniji kontakt i konkretizovanje pomoći mladima koji se školuju ili nastavljaju profesionalni put van Crne Gore, kazali su iz tog resora.

Kako je saopšteno iz MVP, memorandum o saradnji potpisali su resorni ministar Đorđe Radulović i Nikolina Radonjić iz OCSI.

"Dokument će doprinijeti unapređenju i jačanju međusobne saradnje na poljima obrazovanja, kulture, profesionalnog usavršavanja i mobilnosti, a zajedničko djelovanje nastaviće se i kroz projekat „Montenegro Embassies – Open House“ (MEOH)“, navodi se u saopštenju.

Radulović je, u razgovoru sa predstavnicima te organizacije, istakao značaj koji mladi predstavljaju za Crnu Goru, kao i neophodnost da njihove potencijale država valorizuje na pravi način.

Navodi se da će, shodno memorandumu o saradnji, biti unaprijeđeni programi stažiranja i volontiranja, a kroz intenzivnu saradnju identifikovani trendovi i izazovi sa kojima se studenti suočavaju tokom studija u inostranstvu.

Radulović je kazao da su crnogorske ambasade dostupne za sve građane.

On je naveo da će zaposleni u diplomatsko-konzularnoj mreži, u komunikaciji sa predstavnicima studenata u zemljama prijema, doprinijeti boljem razumijevanju njihovih potreba i eventualnih poteškoća.

"Usmjereni smo ka jačanju svih mehanizama saradnje sa studentima, koji predstavljaju naš najznačajniji resurs“, poručio je Radulović.

On je kazao da je uvjeren da obrazovani mladi mogu doprinijeti osnaživanju diplomatske mreže, čija profesionalizacija predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva.

Iz Ministarstva su naveli da dokument podrazumijeva i nadgradnju razmjene informacija, znanja, iskustava i ekspertize, a jedan od projektovanih benefita će biti uzajamna logistička podrška, kao i osmišljavanje, planiranje i sprovođenje projekata od obostranog interesa.

U OCSI smatraju da će se potpisivanjem memoranduma ostvariti još bolja saradnja sa crnogorskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom svijeta i da će studenti lakše dolaziti do informacija koje su im potrebne da bi uspješno započeli studije u inostranstvu.

"Crnogorska diplomatsko-konzularna predstavništva kontinuirano će graditi veze i raditi na unapređenju politika vezanih za studente i mlade profesionalce školovane u inostranstvu, kroz organizaciju foruma, javnih debata, okruglih stolova i konferencija“, zaključuje se u saopštenju

Bonus video: