Predstavnici hercegnovskog "Vodovoda" u Ćilipima

Cjevovod kroz Konavle u Hrvatskoj izgrađen je samodoprinosom Novljana početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme bivše SFRJ
1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.12.2017. 18:03h

Predstavnici hercegnovskog Vodovoda u Ćilipima su razgovarali sa kolegama iz Konavoskog komunalnog društva o tehničkim problemima vodosnabidjevanja i kanalisanja otpadnih voda.

Herceg Novi iz sistema Trebišnjica-Plat dobija oko 450 litara vode u sekundi, što je oko 70 odsto potreba.

“Nakon sastanka organizovan je obilazak transportnog cjevovoda Plat-Debeli brijeg i razmatrani problemi koji su uspješno riješeni u prethodnom periodu, kao i aktuelna problematika vezana za urbanizaciju Konavala i njen uticaj na trasu cjevovoda koji se nalazi u magistralnom pojasu”, kazala je v. d. direktorica Vodovoda Olivera Doklestić.

Na trasi cjevovoda izgrađen je veliki broj kuća koje su i priključene.

Cjevovod kroz Konavle u Hrvatskoj izgrađen je samodoprinosom Novljana početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme bivše SFRJ.

Kroz hrvatsku teritoriju prolazi u dužini od 22 kilometra, a od granice na Debelom brijegu do filter-stanice Mojdež cjevovod je dug 10 kilometara.

Tokom i nakon rata devedestih godina, cjevovod je devastiran, ali ga je prije nekoliko godina hercegnovski Vodovod sanirao kreditom od 200.000 eura sanirao. Za devastaciju zemljišta na kome je izgrađen cjevovovod za potrebe Herceg Novog, “Vodovod” mjesečno Konavljanima plaća 15.000 eura.

Nakon priključenja na lokalno izvorište Ljuta u Konavlima prije dvije godine, potrošači u Herceg Novog imaju dodatnih 50 litara vode u sekundi tokom ljeta. Potrošaći u Konavlima kubik vode plaćaju 1,5, a Novljani euro.

Bonus video: