"Prostor je najvažniji resurs koji imamo"

Mitrović: Jedan od prioriteta Ministarstva je izgradnja nacionalnog informacionog sistema o prostoru

U saopštenju se navodi da je razgovarano na temu unapređenja saradnje dvije zemlje u oblasti prostornog planiranja i urbanizma, uz tradicionalno važna pitanja saobraćaja i infrastrukture gdje Srbija i Crna Gora imaju projekte u realizaciji za naredni period

3158 pregleda 5 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: BETAPHOTO
Sa sastanka, Foto: BETAPHOTO

Prostor je najvažniji resurs koji imamo i veoma je važno kako ćemo upravljati njime, saopštio je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Mitrović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović održali su danas prvi zvanični sastanak od formiranja novog saziva Vlade i u Srbiji i u Crnoj Gori.

"Jedan od prioriteta Ministarstva na čijem sam čelu je izgradnja nacionalnog informacionog sistema o prostoru, što je neophodan preduslov za izradu kvalitetnijih prostornih planova i obaveza Crne Gore prema Evropskoj uniji, u skladu sa Inspire direktivom", istakao je Mitrović.

U saopštenju se navodi da je razgovarano na temu unapređenja saradnje dvije zemlje u oblasti prostornog planiranja i urbanizma, uz tradicionalno važna pitanja saobraćaja i infrastrukture gdje Srbija i Crna Gora imaju projekte u realizaciji za naredni period. "Momirović je iskazao zadovoljstvo što ima priliku da u novom sazivu Vlade Crne Gore ugosti ministra Mitrovića i delegaciju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ističući da su za Srbiju dobrosusjedski odnosi u regionu od velikog značaja, posebno zbog bliskosti naroda Srbije i Crne Gore", piše u saopštenju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Navodi se da su ministri dogovorili dalje aktivnosti na operativnom nivou, koje bi, kako se dodaje, rezultirale potpisivanjem sporazuma o saradnji Crne Gore i Srbije u oblasti prostornog planiranja i urbanizma.

Mitrović je naglasio da Ministarstvu predstoji ozbiljan posao da, u saradnji sa javnim preduzećima, lokalnim samoupravama i stručnim institucijama, uspostavi bazu podataka koja će koristiti ne samo planerima, nego i drugim strukama i institucijama, i koja će kao centralizovan sistem pružati cjelovite informacije o prostoru. "Za taj posao su neophodne dodatne obuke. U tom smislu, razmjena iskustva sa Srbijom i institucijama u Srbiji koje se bave prostornim planiranjem i urbanizmom za nas su veoma korisna", rekao je Mitrović. Na sastanku je razgovarano i o ekonomskim odnosima i realizaciji infrastrukturnih projekata koji će omogućiti dalje povezivanje regiona.

Preporučujemo za Vas