"Čovjek i biosfera": Unesko odobrio još jedan projekat iz Crne Gore

„Projekat bi trebalo da rezultira jačanjem kapaciteta i stvaranjem uslova za proglašenje prekograničnog rezervata biosfere basena rijeke Bojane u okviru programa „Čovjek i biosfera“"

6598 pregleda 20 reakcija 1 komentar(a)
Bojana, Foto: Savo Prelević
Bojana, Foto: Savo Prelević

Generalna direktorica Uneska Odri Azule odobrila je još jedan projekat iz Crne Gore u okviru Programa participacije za period 2020-2021, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Iz tog resora su kazali da je odobren projekat pod nazivom Osnaživanje mladih za rezervate programa Čovjek i biosfera, koji je kandidovala nevladina organizacija (NVO) Program za zaštitu životne sredine.

Kako su naveli, projekat je odobren na osnovu prethodne predselekcije Crnogorske nacionalne komisije za Unesko, a za njegovu realizaciju opredijeljeno je 25 hiljada američkih dolara.

„Projekat bi trebalo da rezultira jačanjem kapaciteta i stvaranjem uslova za proglašenje prekograničnog rezervata biosfere basena rijeke Bojane u okviru programa „Čovjek i biosfera“, sa posebnim aktivnostima koje će uključiti i mlade, što će uticati i na saniranje posljedica izazvanih pandemijom virusa Kovira-19“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da su, u okviru Programa participacije, ranije odobrena dva projekta.

„Odobreni su projektu "Nova normalnost: novo sagledavanje, promišljanje i remodelovanje uloge umjetnosti i kulture nakon Kovida 19” Međunarodnog festivala KotorArt i „Mediji za kulturu: Mediji za kulturnu baštinu i održivi turizam - strategija oporavka” koji je kandidovao Fos Media“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je Crnogorska nacionalna komisija za Unesko, u skladu sa obavezama u realizaciji konkursa za Program participacije, prijavila četiri projekta koji su zadovoljili kriterijume Uneska za ciklus 2020-2021.

Navodi se da će Crnogorska nacionalna komisija za Unesko blagovremeno obavijestiti realizatore projekata o daljim smjernicama i administrativnim koracima koje je potrebno sprovesti kako bi počela realizacija aktivnosti.

Bonus video: