stigli su brojni upiti agenata velikih svjetskih brodara

Kruzeri mogu uplovljavati od 10. aprila

Ministarstvo zdravlja dozvoliće ulazak luksuznim brodovima koji imaju laboratoriju za testiranje na koronu

7371 pregleda 9 komentar(a)
Kruzing kompanije tražile dozvolu za ulazak u Crnu Goru (Ilustracija), Foto: Siniša Luković
Kruzing kompanije tražile dozvolu za ulazak u Crnu Goru (Ilustracija), Foto: Siniša Luković

Ministarstvo zdravlja razmatra ukidanje potpune zabrane uplovljavanja brodova na kružnim turističkim putovanjima u crnogorske luke, a koja je na snazi još od sredine marta prošle godine zbog pandemije koronavirusa.

Ta zabrana najverovatnije će već djelimično biti ukinuta do kraja ove nedjelje, tako da će se omogućiti dolazak kruzera koji imaju brodske PCR makrobiološke laboratorje u kojima svakodnevno testiraju svoje putnike i posadu.

„Ukidanje zabrane uplovljavanja kruzera u luke nautičkog turizma - marine i trgovačke luke otvorene za međunarodni saobraćaj - Bar, Budva, Kotor i Luka Kumbor-Portonovi i Tivat (Gat I i Gat II) je predmet analize i razmatranja, pri čemu je zaključeno da ovu zabranu treba ukinuti od 10. aprila 2021. godine, za kruzere koji posjeduju ovlašćenu laboratoriju za obavljanje mikrobiološkog ispitivanja prisustva novog koronavirusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom“, saopšteno je juče „Vijestima“ iz Ministarstva zdravlja.

U proteklih nešto više od mjesec dana stigli su brojni upiti agenata velikih svjetskih brodara poput korporacija „Carnival“, „Royal Caribbean“ ili kompanije „MSC Cruises“ kada će se i pod kojim uslovima dozvoliti ponovno uplovljavanje brodova na krupnim turističkim putovanjima u naše luke, prije svega Kotor koji je prije koronakrize bio treća najposjećenija kruzing destinacija na Jadranu i jedna od najposjećenijih na Mediteranu.

Da su nadležni to tada dozvolili, već 29. marta u Boku je mogao uploviti prvi kruzer - „Viking Sea“ američko-norveške kompanije „Viking Cruises“ na probnom krstarenju sa ukrcanih samo 190 radnika te kompanije kao putnicima.

Iako bi taj brod prije Kotora imao doticaj četiri luke u kojoj se svakoj odrađuje PCR testiranje putnika prije nego što oni stupe na kopno, i uprkos tome što „Viking Sea“ ima i sopstvenu brodsku laboratoriju i zvaničan protokol da se svakodnevno obavljaju PCR testiranja svih ukrcanih osoba, naše vlasti ipak tada nisu odobrile dolazak tom brodu u Kotor.

Jedan od razloga, između ostalog, je bio i to što Luka Kotor još uvijek nije izradila interni protokol za opsluživanje brodova i putnika u aktuelnim kovid-okolnostima, a koje su u međuvremenu napravile sve kruzing kompanije i luke na destinacijama koje uobičajeno posjećuju ti brodovi.

Tako neke kruzing kompanije na krstarenja uopšte neće primati putnike koji nisu vakcinisani, dok su druge poput „Viking Cruisesa“ čiji su brodovi ranijih godina bili redovni u luci Kotor, odlučile da instaliraju mikrobiolške laboratorije na svim svojim brodovima i da svakodnevno obavljaju PCR testiranja svih ukrcanih ljudi na brodu.