Odbornici SO Bijelo Polje traže više novca za tri projekta

Za nastavak radova na Ski-centru Cmiljača, Đalovića pećini i put Srđevac - Lozna treba više sredstava iz budžeta

5746 pregleda 6 komentar(a)
Sjednica Skupštine opštine Bijelo Polje, Foto: Opština Bijelo Polje
Sjednica Skupštine opštine Bijelo Polje, Foto: Opština Bijelo Polje

Odbornici Skupštine opštine Bijelo Polje usvojili su na vanrednom zasjedanju, bez prisustva opozicije, zaključak kojim se predlaže Skupštini Crne Gore, Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, da podnese amandman na Predlog Zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu, kojim bi se planirao veći iznos finansijskih sredstva u kapitalnom budžetu za nastavak realizacije kapitalnih projekata na teritoriji opštine Bijelo Polje (Ski-centar Cmiljača i Đalovića pećina i put Srđevac - Lozna), koji su od suštinskog značaja za razvoj Bijelog Polja i zaustavljanje daljeg iseljavanja stanovništva.

Kako je saopšteno iz Opštine, prema predlogu Uprave javnih radova planirana sredstva za ovu godinu je trebalo da iznose 16,4 milliona eura za tri kapitalna projekta, a Vlada je Nacrtom budžeta za ove projekte u 2021. godini predvidjela 2,7 miliona eura.

Predsjednik Opštine Petar Smolović kazao je da se ovdje ne radi o lokalnim projektima kako se u javnosti želi predstaviti, već su to državni projekti koji utiču na ekonomski razvoj cijele države, a djelimično i opštine na čijoj se teritoriji realizuju.

“Očigledno je primijenjen pogrešan kriterijum prilikom određivanja koji se projekti nastavljaju kapitalnim budžetom, jer je većina krupnih državnih projekata dovedena u pitanje, a to su projekti koji su značajni za ekonomiju cijele države, bez obzira na teritoriji koje opštine je predviđena njihova realizacija”, kazao je Smolović.

Predsjednik se zapitao ako se već morao umanjiti iznos za kapitalni budžet, po kom kriterijumu je to urađeno i da li postoji neki osnovni kriterijumi na osnovu kojeg je to trebalo da bude urađeno.

Vanredno zasjedanje SO juče napustili su predstavnici opozicije, uz obrazloženje da nisu htjeli da učestvuju u “političkoj predstavi DPS- a i politizaciji nečega što su interesi građana Bijelog Polja”.

Bonus video: