"Podržavamo odluku Krivokapića, Leposavić nanio dodatnu bol ljudima koji osjećaju nenadoknadiv gubitak najbližih..."

"Dovodeći zvanično u pitanje odluke dva međunarodna suda, Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (Haškog tribunala) i Međunarodnog suda pravde, kojima je utvrđeno da je u Srebrenici izvršen genocid, ministar Leposavić je doveo u pitanje i međunarodni pravni poredak i obaveze Crne Gore prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom"

12358 pregleda 26 reakcija 27 komentar(a)
Leposavić, Foto: Screenshot
Leposavić, Foto: Screenshot

Podržavamo odluku premijera Zdravka Krivokapića da podnese predlog Skupštini Crne Gore za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića, zbog toga što je, pored ostalog, izjavio da će prihvatiti da je u Srebrenici izvršen genocid tek "onda kada to bude nedvosmisleno utvrđeno", saopšteno je danas iz sedam nevladinih organizacija (NVO) - ADAMAS, Akcija za ljudska prava (Human Rights Action - HRA), ANIMA - Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Centar za ženska prava, Evropska asocijacija za pravo i finansije (European Association for Law and Finance - EALF), Komitet mladih pravnika Crne Gore i Politikon mreža.

"Dovodeći zvanično u pitanje odluke dva međunarodna suda, Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (Haškog tribunala) i Međunarodnog suda pravde, kojima je utvrđeno da je u Srebrenici izvršen genocid, ministar Leposavić je doveo u pitanje i međunarodni pravni poredak i obaveze Crne Gore prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, i zato je opravdano da ode sa javne funkcije. Ministar je svojom izjavom nanio i dodatnu bol ljudima koji osjećaju nenadoknadiv gubitak svojih najbližih, koji su žrtve genocida u Srebrenici. Žao nam je zbog toga i iskreno saosjećamo sa njima", ističe se u saopštenju ovih seam NVO.

U saopštenju se dodaje da imajući u vidu broj sudskih predmeta i osuđujućih presuda kojima je utvrđeno da se u Srebrenici radilo o genocidu, izjavu Leposavića smatraju posebno neprimjerenom, a njega nedostojnim funkcije na koju je izabran.

"Međunarodna suđenja pružaju vrlo važan doprinos u borbi protiv negiranja genocida i revizionizma i na Balkanu, posebno u slučaju Srebrenice. Pravila dokazivanja, kao i zahtjev da se presude temelje na provjerenim činjenicama van razumne sumnje, daju ovim presudama nesporni legitimitet, posebno u odnosu na propagandne stavove usmjerene na negiranje zločina. Osam suđenja pred Haškim tribunalom zbog zločina u Srebrenici, u kojima je do sada pravosnažno utvrđena odgovornost šest osoba za genocid (Radislav Krstić, Drago Nikolić, Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Zdravko Tolimir, Radovan Karadžić, Ratko Mladić - nepravosnažno), a devet za druge ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključivala su i svjedočenja ljudi koji su preživjeli masovna pogubljenja, kao i onih koji su u tim pogubljenjima učestvovali. Na tim suđenjima je saslušano oko hiljadu i po svjedoka i razmotreno oko 28.000 dokaznih predmeta. U dvostepenim suđenjima je učestvovalo 46 sudija iz 34 zemlje svijeta. U donošenju presude Međunarodnog suda pravde učestvovalo je 15 sudija iz različitih zemalja", piše u saopštenju sedam NVO.

Poručuju i da će glasanje o uskraćivanju povjerenja Leposaviću biti glasanje za poštovanje međunarodnog pravnog poretka, za opredjeljenje Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji i za pomirenje u regionu.

"Vjerujemo da većinska Crna Gora može da se ujedini oko ovih ciljeva. Svjesni smo da će uvijek biti i onih koje nijedan dokaz ni presuda neće ubijediti da promijene mišljenje i koji će relativizovati ili osporavati i ovaj i druge zločine. Samo dosljedno utvrđivanje individualne odgovornosti i poštovanje činjenica o ratnim zločinima, uz saosjećanje s patnjama žrtava, može i mora dovesti do ostvarivanja pravde i trajnog mira na Balkanu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: