Brajović: Demokratija i masovni mediji prijeko potrebni, suština napretka u dijalogu

Predsjednik Skupštine je kazao da demokratija nije slovo na papiru, ali da jeste govor transparentnosti i odlučnosti da svaki građanin glasanjem i učešćem u vladinom i civilnom sektoru utiče na sprovođenje osnovnih demokratskih principa
85 pregleda 1 komentar(a)
Cetinjski parlamentarni forum, Foto: Skupština Crne Gore
Cetinjski parlamentarni forum, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 08.12.2017. 13:02h

Elementarno pravo svakog građanina i svakog medija je da bira svoj kurs i opredjeljenje, a to je nezaobilazni uslov za vladavinu prava, ocijenio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

"Demokratija je u civilizaciji vjerovatno pojam koji izaziva najviše povjerenja, ali i nepovjerenja. Danas je dobila konkurenta: o medijima se govori, polemiše i diskutuje sa istim žarom kao o demokratiji", rekao je Brajović na otvaranju 19. Cetinjskog parlamentarnog foruma (CPF) na temu „Parlament i masovne komunikacije“.

On je ocijenio da su demokratija i masovni mediji prijeko potrebni jedno drugom, kao opozicija i pozicija.

"U tom sukobu, kao u velikom prasku, nastaje novi svijet i nova ideja. Prije svega zahvaljući informaciji", rekao je Brajović.

On je naglasio da danas posredstvom prije svega masovnih medija, stručna i laička javnost svakog dana preispituje da li su izabrani predstavnici građana ostvarili demokratske zahtjeve.

On je ocijenio da u slučaju negativnog odgovora stiže kazna na izborima.

Brajović je kazao da su u tom sistemu rada, valorizacije, preispitivanja i na kraju odgovornosti, osnovni principi demokratije, ili odbrana demokratije. "No, kao u svakom demokratskom društvu, naše mišljenje ne dijele svi. A imaju svoje instrumente da to kažu slobodno i javno".

"To su prije svega masovni mediji. Što jeste elementarno pravo svakog građanina, kao i svakog medija da bira svoj kurs i opredjeljenje. To je nezaobilazni uslov za vladavinu prava", rekao je Brajović.

On je kazao da demokratija nije slovo na papiru, ali da jeste govor transparentnosti i odlučnosti da svaki građanin glasanjem i učešćem u vladinom i civilnom sektoru utiče na sprovođenje osnovnih demokratskih principa.

"Ne treba se zanositi konsenzusom, ali njemu treba težiti. Time se vraćamo na osnovne demokratske principe da je suština napretka u dijalogu, u participaciji manjine u demokratiji većine", kazao je Brajović.

Na CPF-u u Ministarstvu kulture na Cetinju, na panelima „Demokratija u digitalno doba“ i „Istina u vrijeme postistine“ učestvuju poslanici zemalja regiona i Crne Gore, predstavnici medija i NVO, i stručnjaci iz oblasti komunikologije, uz prisustvo diplomatskog kora i studenata odgovarajućih fakulteta.

Povodom CPF, u Ministarstvu kulture na Cetinju otvorena je izložba slika Likovna zbirka Skupštine Crne Gore, koju će građani Prijestonice i njihovi gosti moći da pogledaju do 18. decembra.

CPF je autohtona regionalna inicijativa parlamentarne saradnje zemalja Jugoistočne Evrope na putu evropskih integracija i važan je vid podsticanja i promovisanja parlamentarnog dijaloga između zemalja regiona.

Bonus video: