Radulović: Povećati usluge i smještajne kapacitete KCCG

“Izazovi koji trenutno postoje su brojni, bilo u prostornom smislu, a ništa manje u smislu manjka zdravstvenog kadra”, rekla je direktorica Kliničkog centra

4495 pregleda 7 komentar(a)
Radulović, Foto: Vlada Crne Gore
Radulović, Foto: Vlada Crne Gore

Pandemija koronavirusa ukazala je na značaj kvalitetnog zdravstvenog sistema za Crnu Goru, rekla je direktorica Kliničkog centra (KCCG) Ljiljana Radulović i dodala da je neophodno povećati smještajne kapacitete i usluge koje pruža najveća zdravstvena ustanova u državi.

Ona je kazala da je KCCG jedina ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, a istovremeno i sekundarnog nivoa za opštine Podgorica, Tuzi, Danilovgrad i Kolašin, odnosno za oko 280 hiljada stanovnika.

“Izazovi koji trenutno postoje su brojni, bilo u prostornom smislu, a ništa manje u smislu manjka zdravstvenog kadra”, rekla je Radulović na okruglom stolu na temu „Uloga socijalnog dijaloga i sindikata u izgradnji otpornih zdravstvenih sistema nakon COVID-19 pandemije".

Ona je istakla da KCCG posjeduje tri aparata za magnetnu rezonansu, dvije gama kamere, dva angiografa, tri multislajsna CT aparata, brojne ultrazvučne i rendgen aparate, ali da se dominantno radi o starijoj opremi koja zahtijeva česte servise i zaslužuje obnavljanje zbog broja pregleda koji se na njoj obavi na godišnjem nivou, a čemu dodatno doprinosi slabija opremljenost opštih bolnica u državi.

KCCG je, navela je Radulović, jedina ustanova u Crnoj Gori koja je prije pandemije imala optimalnu iskorišćenost posteljnih kapaciteta, oko 80 odsto pored Specijalne bolnice u Dobroti koja je imala iskorišćenost i preko 100 odsto.

“Svi nedostaci su posebno došli do izražaja u uslovima epidemije sa kojom se suočavamo, a koja povećava zahtjeve kako zbog tretmana oboljelih od kovida, tako i zbog neophodnog održavanja kvalitetne zdravstvene zaštite ostalog stanovništva”, kazala je Radulović.

Prema njenim riječima, pandemija koronavirusa je ukazala na značaj kvalitetnog zdravstvenog sistema za Crnu Goru.

“Kako bi zadovoljili ove potrebe, prinuđeni smo da istovremeno obavljamo sve dijagnostičke i terapijske procedure, uz paralelno povećanje medicinskog kadra, dopunu postojeće tehničke infrastrukture bolnica, ali i obnavljanje medicinske opreme koju posjedujemo”, dodala je Radulović.

Ona je kazala da je povećan broj srednjeg medicinskog kadra, raspisano oko 90 specijalizacija i subspecijalizacija koje bi trebalo da se realizuju od septembra.

Radulović je ocijenila da je, pored jačanja specijalizovanog kadrovskog kapaciteta, neophodno povećanje zdravstvenih usluga koje ustanova pruža, posebno kada se radi o uslugama za koje KCCG ima tehničke uslove, a koje obezbjeđuje pomoću gostovanja konsultanata iz inostranstva.

“Ovo se posebno odnosi na hirurške grane, a trenutno nastojanje jeste da se u budućnosti konsultacije ograniče na period u kojem će postojeći kadar određenu tehniku savladati, kao i njihovo upućivanje na dopunsku edukaciju u centre koji imaju veliki broj kvalitetno pruženih usluga iz date oblasti, uz povećanje mreže edukativnih centara sa kojima imamo saradnju”, objasnila je Radulović.

Ona smatra da se moraju povećati i smještajni kapacitet KCCG kako bi se nesmetano pružale usluge koje su visoko specifične i sofisticirane i kao takve svojstvene tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

“Potrebno je i razdvojiti usluge iz domena sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite koje KCCG trenutno pruža, a što se može postići izgradnjom gradske bolnice za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin”, ocijenila je Radulović.

Prema njenim riječima, epidemija je ukazala na nedostatke kako u kadru, tako i u prostoru postojećeg Urgentnog centra i Klinike za infektivne bolesti koje je neophodno izgraditi i opremiti kao samostalne objekte, čime bi se dodatno rasteretila centralna zgrada Kliničkog centra i time povećali kapaciteti klinika koje su najopterećenije po broju pruženih usluga.

Radulović je rekla da su, analizirajući najčešće razloge upućivanja u inostrane centre, uvidjeli potrebu za izradnjom PET-CT centra.

Otvaranjem automatizovane centralne laboratorijske dijagnostike, kako je navela, povećali bi se kvalitet i brzina pružanja tih usluga ne samo na nivou samog KCCG, već i na nivou primarne zdravstvene zaštite grada Podgorica.

Radulović je kazala da je cilj razvoj KCCG po uzoru na dobro uređene evropske centre i da im je na tom putu važna podrška svih institucija u državi, ali i partnera iz Evropske unije.

“Isto tako važni su i naši partneri u samoj državi, a to su naši pacijenti čije povjerenje želimo imati, sindikati na čiju pomoć računamo u stvaranju zadovoljnog radnika, nevladine organizacije koje pomažu u prepoznavanju potreba specifičnih grupa stanovništva. Samo tako ujedinjeni možemo graditi kvalitet zdravstvene zaštite kakav želimo”, zaključila je Radulović.

Bonus video: