Skener neće skoro doći u Pljevlja

U Opštoj bolnici je najstariji skener u Crnoj Gori, koji je u kvaru već četiri mjeseca, a za opravku treba 85.000 eura

6281 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada pljevaljske bolnice, Foto: Goran Malidžan
Zgrada pljevaljske bolnice, Foto: Goran Malidžan

Skener u Opštoj bolnici u Pljevljima zbog kvara već četiri mjeseca nije u funkciji, pa se građani na dijagnostičke preglede upućuju u druge zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

Direktor Opšte bolnice u Pljevljima Saša Grbović kazao je da se radi o ozbiljnom kvaru i da je potrebno zamijeniti katodnu cijev, za šta treba obezbijediti 85.000 eura.

Grbović je kazao da je tender za nabavku katodne cijevi okončan 1. aprila, ali da nije pristigla nijedna ponuda.

“Do 1. aprila nije pristigla nijedna ponuda, pa ćemo nažalost imati dodatnih problema jer se za petnaest dana mora produžiti rok. Vjerovatno u smislu korekcije nekih uslova tendera, pa očekujemo da će se javiti firme koje će dostaviti svoje ponude”, rekao je Grbović, koji je od prije nekoliko dana postavljen za direktora Opšte bolnice u Pljevljima.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, razlog zbog kojih nije pristigla nijedna ponuda je garantni rok koji je tražen tenderom od 24 mjeseca.

Kompanija koja je spremna da isporuči katodnu cijev daje garanciju od samo 12 mjeseci.

Grbović je kazao da je ugovor o donaciji za nabavku katodne cijevi prethodna uprava bolnice potpisala sa Rudnikom uglja na iznos od 84.700 eura.

U Pljevaljskoj bolnici radi najstariji skener u Crnoj Gori. Proizveden je 2005. a u Opštoj bolnici u Pljevljima koristi se od 2009. godine.

U decembru prošle godine, tadašnji direktor Bolnice Eduar Lalović kazao je da je Ministarstvo zdravlja pokrenulo proceduru nabavke novog skenera za Opštu bolnicu u Pljevljima, vrijednog oko 300.000 eura.

Rekao je i da planiraju da nakon nabavke novog i popravke postojećeg, pljevaljska bolnica ima dva kabineta za dijagnostiku skenerom.

Sadašnji direktor Grbović kaže da on nije upoznat da je tako nešto dogovoreno, niti o tome postoji pisani trag.

Prema informacijama “Vijesti”, prošle godine u Crnoj Gori nabavljena su četiri skenera, od kojih nijedan nije opredijeljen za pljevaljsku bolnicu.

Bonus video: