Opština Tivat: Kupuju samo neophodno, moraju da vraćaju dugove

Ukupna vrijednost Plana javnih nabavki za 2021. koji je objavljen na sajtu lokalne samouprave Tivta, iznosi 403.099 hiljada eura na što se još dodaje i 84.650 eura koliko će biti plaćeno PDV-a za nabavljene robe, usluge i radove

12816 pregleda 3 komentar(a)
Znatne uštede: Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: SZS Tivat
Znatne uštede: Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: SZS Tivat

Opština Tivat će tokom ove godine za javne nabavke potrošiti ukupno nepunih 500 hijada eura sa PDV-om, što je skoro 12 puta manji iznos nego što je iznosio Plan javnih nabavki za 2020. koji je bila pripremila prethodna lokalna DPS-SD-HGI vlast.

Plan javnih nabavki Opštine Tivat u 2020. godini koja je bila izborna i na lokalnom i na državnom nivou, iznosio je čak 6,15 miliona eura, ali većina toga je na kraju, ostala ipak neplaćena pružaocima usluga ili izvođačima radova koji su lani ulazili u poslovne aranžmane sa tivatskom lokalnom samoupravom.

Aktuelna gradska uprava koju čini koalicija građanskih listi NP-BF-GB, ranije je saopštila da je od svojih prethodnika koji su izgubili lokalne izbore 30. avgusta prošle godne, preuzela pravu pustoš u gradskoj kasi, dospjele a neizmirene obaveze prema raznim partnerima Opštine u iznosu od preko 3,5 miliona eura, te još oko 1,5 miliona eura bukvalno sakrivenih neplaćenih obaveza koje uopšte nisu bile ni unesene u sistem Trezora opštinskog Sekretarijata za finansije.

To je, uz činjenicu da grad ima osjetno manje redovne prihode zbog ekonomske krize uzrokovane koronavirusom, produkovalo potrebu za značajnim smanjenjem javne potrošnje, pa je tako Opština u svoj Plan javnih nabavki za 2021. uvrstila samo najnužnije izdatke neophodne za neometamo funkcionisanje lokalnih službi i organa Opštine.

Ukupna vrijednost Plana javnih nabavki za 2021. koji je objavljen na sajtu lokalne samouprave Tivta, iznosi 403.099 hiljada eura na što se još dodaje i 84.650 eura koliko će biti plaćeno PDV-a za nabavljene robe, usluge i radove.

Opština Tivat će ove godine, sa izuzetkom izmirivanja obaveza koje su joj ostavljene kao neplaćene ili nezavršene iz prošle godine od strane bivše vlasti, na minimum svesti izdatke za izgradnju nove i popravku postojeće komunalne infrastrukture. Stoga u Planu javnih nabavki za 2021. figuriraju jedino radovi na rekonstrukciji javne rasvjete procijenjene vrijednosti 10.000 eura sa PDV-om, te radovi na rekonstrukciji atmosferskih kanala procijenjene vrijednosti 20.000 eura sa PDV-om.

Biće nabavljena i 14 hiljada eura vrijedna nova saobraćajna signalizacija i uloženo još 20 hiljada eura za obnovu djelova na nadstrešnice ljetnje pozornice Centra za kulturu.

Opština je planirala i da potroši 25 hiljada eura sa PDV-om za nabavku udžbenika za učenike prva tri zareda osnovnih škola u Tivtu i Krtolima, ali će se ta sredstva, na kraju, vjerovatno preusmjeriti drugdje, jer je Vlada u predlog državnog budžeta za 2021. uvrstila i stavku nabavke školskh knjiga za učenike svih razreda osnovne škole u Crnoj Gori iz državne kase.

Lokalna administracija gradonačelnika Željka Komnenovića (NP) predvidjela je da najviše novca iz Plana javnih nabavki za 2021, ukupno150.000 eura sa PDV-om, potroši na nabavku usluga izrade projektno-tehičke dokumnetacije za više infrastrukturnih i projekata gradnje novih javnih objekata, kojima će se, prema ranijim najavama, pozabaviti već od naredne godine i do tada očekivane stabilizacije finansijskih prilika u gradskom budžetu.

Opština namjerava da se u ovoj godini značajnije posveti i poboljšanju nivoa tehničke ispravnosti vozila Službe zaštite Tivta, pa je tako predviđeno izdvajanje 50.000 eura za veliki redovni servis specijalnog vatrogasnog vozila - hidraulične platforme “Bronto Skylift“ koja je kao polovna, sredinom 2019. nabavljena iz Slovenije.

Za usluge servisiranja vatrogasnih kamiona Službe zaštite biće izdvojeno 7.000 eura, kao i još 5.000 eura za kupovinu novih pneumatika za ta vozila.

Bonus video: