Tek više od trećine zaposlenih u zdravstvu primilo prvu dozu

U Nacionalnoj strategiji za uvođenje, distribuciju i primjenu vakcina protiv koronavirusa piše da je u Crnoj Gori oko 11.000 zdravstvenih radnika

36256 pregleda 93 reakcija 20 komentar(a)
Vakcinacija prioritetnih grupa u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Vakcinacija prioritetnih grupa u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Najviše doza vakcine, među prioritetnim grupama, primili su stariji od 80 godina, a nakon njih zdravstveni radnici.

To pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ), dostavljeni “Vijestima”. Iz IJZ nisu mogli precizno da odgovore koliki je obuhvat vakcinisanih u prioritetnim grupama, uz obrazloženje da “koriste procijenjene veličine”.

Prema procjenama Uprave za statistiku od 1. januara prošle godine, starijih od 80 godina u Crnoj Gori je oko 20.000, a u toj starosnoj grupi podijeljeno je do 5. aprila 7.447 doza vakcina. Prvu dozu primilo je njih 6.143, dok je 1.034 osoba starijih od 80 godina revakcinisano. Iz IJZ su pojasnili da je imunizacioni registar za kovid-19 “živa” baza, koja se svakodnevno ažurira.

Do ponedjeljka je u Crnoj Gori vakcinisano i 4.009 osoba starosti od 75 do 79 godina, a 43 već je primilo i drugu dozu. U toj prioritetnoj grupi, prema ranijim procjenama, nalazi se 16.167 sugrađana.

Protiv kovida-19 do 5. aprila vakcinisano je i 5.668 osoba starosti od 70 do 74 godine, dok je 24 revakcinisano, a njih je u Crnoj Gori skoro 24.000.

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo je 3.475 osoba u sedmoj deceniji, koje imaju između 60 i 60 godina, a drugu 21. Njih je ukupno oko 76.500 u Crnoj Gori. Imunizacija je započela i među populacijom starosti od 50 do 59 godina, među kojima su do ponedjeljka podijeljene 434 doze, od kojih je za 10 druga po redu.

Prema ranijim procjenama, u staračkim domovima živi 730 osoba, a podaci pokazuju da je do ponedjeljka vakcinisano njih 409, dok su 283 štićenika primila i drugu dozu. Obje doze vakcina protiv koronavirusa primio je 81 od ukupno 380 zaposlenih u domovima za stare, a prvu dozu njih 137.

U Nacionalnoj strategiji za uvođenje, distribuciju i primjenu vakcina protiv koronavirusa piše da je u Crnoj Gori oko 11.000 zdravstvenih radnika. Na poslovima najvećeg rizika kada je riječ o kovidu-19 radi oko 1.830 zdravstvenih radnika koji se nalaze u drugoj prioritetnoj grupi, zajedno sa osobama starijim od 80 godina. Paralelno sa njima tekla je i vakcinacija “ostalih zaposlenih u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama”, koji su po strategiji prioritetna grupa zajedno sa osobama starosti od 65 do 69 godina.

Prema podacima IJZ, prvu dozu vakcine protiv koronavirusa do ponedjeljka je primilo 4.501 zdravstvenih radnika, od kojih je više od polovine (2.662) revakcinisano.

Na sajtu covidodgovor.me piše da je do juče popodne prvu dozu primilo 33.613 osoba, dok je 5.378 revakcinisano.

Početak masovne imunizacije, kako je ranije najavila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, očekuje se u drugoj polovini ovog mjeseca, kada u Crnu Goru stigne oko 200.000 doza kineske vakcine Sinofarm.

Evropska agencija za ljekove (EMA) saopštila je da je pronašla moguću vezu između vakcine AstraZeneka sa rijetkim slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka kod odraslih osoba koje su je primile. Oni su saopštili da i dalje ostaju pri ocjeni da su koristi od te vakcine i dalje veće od rizika.

EMA nije postavila nova ograničenja za upotrebu vakcine AstraZeneka kod ljudi starijih od 18 godina, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izvršna direktorka EMA Emer Kuk kazala je da su zaključili da neobični i rijetki slučajevi krvnih ugrušaka treba da budu smatrani kao moguće nuspojave te vakcine.

Ona je istakla da je kovid-19 ozbiljna bolest, sa visokim procentom hospitalizacija i hiljadama umrlih, i da je EMA poslije ispitivanja zaključila da je AstraZenekina vakcina izuzetno efikasna u sprečavanju bolesti i hospitalizacija u slučajevima koronavirusa.

Kuk je kazala da nijesu potvrđeni specifični faktori rizika, poput starosne dobi, pola ili ranijih komorbiditeta u nastajanju krvnih ugrušaka, jer su ti incidenti potvrđeni kod oba pola i svih starosnih dobi.

Ona je rekla da se radi o reakciji imunog sistema na vakcinu, što vodi do stanja koje je slično onome koje se događa pri upotrebi heparina.

Crnogorski IJZ obratio se juče Višem državnom tužilaštvu sa molbom da odobri ekshumaciju i obdukciju pacijentkinje kod koje smrtni ishod nastupio nakon davanja kovid-19 vakcine kako bi se bez dvojbe utvrdili uzroci smrti i sačuvalo javno zdravlje.

Kazali su da su o situaciji upoznati i međunarodni partneri jer se sve sumnje na neželjene događaje nakon upotrebe ljekova i vakcina odmah prosljeđuju Međunarodnom centru za farmakovigilancu.

“Bez obzira, ne smije se zaboraviti da je predmetna vakcina u upotrebi u 111 država svijeta, da je do sada kod nas vakcinisano preko 12.000 osoba a u svijetu desetine miliona osoba, te da ni u jednoj od država nije dokazana povezanost upotrebe ove vakcine sa nešto učestalijim ozbiljnim neželjenim događajima nakon vakcinacije. S obzirom na veliki broj vakcinisanih, posebno u vulnerabilnim populacijama, može se očekivati da se smrtni ishodi dešavaju ustaljenom dinamikom pa i kod vakcinisanih osoba a bez uzorčno posljedične povezanosti sa samom imunizacijom. Samim tim, smrtni ishodi u vremenu nakon imunizacije su statistički očekivani događaji koji zahtijevaju posebnu pozornost i adekvatno istraživanje svakog pojedinačnog slučaja na čemu se i u konkretnom slučaju insistira. Primjera radi, tokom dosadašnje kampanje vakcinacije u Hrvatskoj ukupno je prijavljeno 13 smrtnih ishoda koji su vrmenski nastupili nakon vakcinacije. Osam slučajeva se još uvijek istražuje dok kod pet nije dokazana uzročno-posljedična povezanost za imunizacijom”, saopšteno je iz IJZ.

Hospitalizovan 71 pacijent više u odnosu na ponedjeljak

Od posljedica infekcije kovidom-19 juče je preminulo osam osoba, na bolničkom liječenju nalazilo se 549 pacijenata, dok je registrovano 279 novopozitivnih.

Uporedni podaci pokazuju da je broj hospitalizovanih od ponedjeljka do srijede porastao za 71.

Bonus video: