Bečić: Romskoj manjini omogućiti zastupljenost u parlamentu

"Svjetski dan Roma nas podsjeća na institucionalnu i društvenu odgovornost da svim Romima i Romkinjama, omogućimo normalne uslove za život i pravo na jednako učešće u razvoju zajednice"

3494 pregleda 5 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević

Povodom obilježavanja 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, zgrada Skupštine Crne Gore večeras će simbolično biti osvijetljena u bojama romske zastave, saopštio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je uputio srdačne čestitke članovima Romske etničke zajednice, u svoje lično ime i u ime Skupštine Crne Gore.

"Svjetski dan Roma nas podsjeća na institucionalnu i društvenu odgovornost da svim Romima i Romkinjama, omogućimo normalne uslove za život i pravo na jednako učešće u razvoju zajednice", navodi se u čestitki.

Bečić je istakao da je "romska populacija, pod čijom zastavom nikada nisu vođeni ratovi, ujedno najtolerantnija grupa u crnogorskom društvu, koja ne ravi distancu ni prema bilo kojoj drugoj etničkoj grupi".

"Upravo su poštovanje i prihvatanje različitosti u saglasju sa građanskim konceptom naše države, što nedvosmisleno potvrđuje obavezu za punom inkluzijom i poboljšanjem ukupnog socijalnog statusa romske zajednice u Crnoj Gori", rekao je Bečić.

On je kazao i da je uvjeren da će se romskoj manjini u bliskoj budućnosti omogućiti samostalno odlučivanje kroz autentičnu zastupljenost u parlamentu koja je omogućena i ostalim etničkim zajednicama.

Bonus video: