"Ne vrijeđaj mene već promijeni sebe": Povodom Svjetskog dana Roma organizovan niz aktivnosti

„Obilježavanjem ovog značajnog dana doprinijeće se još jednom stepenu pokušaja razvoja tolerancije prema kulturnoj i etničkoj različitosti kao i smanjenju rodno zasnovanog nasilja“, kazala Jovana Knežević

5213 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Centar za romske inicijative
Foto: Centar za romske inicijative

Kako bi predstavnicima relevantnih institucija, kao i samoj zajednici, ukazali na glavne probleme sa kojima se suočavaju pripadnici romske zajednice, Centar za romske inicijative (CRI) je povodom 8.aprila, Svjetskog dana Roma, organizovao niz aktivnosti.

„Obilježavanjem ovog značajnog dana doprinijeće se još jednom stepenu pokušaja razvoja tolerancije prema kulturnoj i etničkoj različitosti kao i smanjenju rodno zasnovanog nasilja“, kazala je Jovana Knežević, projekt asistentkinja.

Kampanja „Ne vrijeđaj mene već promijeni sebe” započeta je emitovanjem digitalne reklame koja je postavljena na LED displeju Tržnog centra u Nikšiću i biće emitovana dva dana na svakih pet minuta.

“U Osnovnoj školi ‘Mileva Lajović Lalatović’ otvorena je izložba likovnih radova na temu vršnjačkog nasilja. Prikazano je 15 radova koje su uradili kako učenici iz romsko-egipćanske zajednice, tako i iz većinskog stanovništva, a za za nastavno osoblje je izvedena predstava pod nazivom ‘Nijesam kriv/a’. Na ovaj način smo htjeli da ukažemo na probleme učenika RE zajednice u toku školovanja”, kazala je Knežević.

Svjetski dan Roma
foto: Centar za romske inicijative

Na Trgu slobode, kao i u romskim naseljima (pod Trebjesom i ‘Budo Tomović’) puštana je zvučna poruka povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma i dijeljen promo materijal u vidu majica i kačketa sa glavnom porukom kampanje „Ne vrijeđaj mene već promijeni sebe".

“Sve to u cilju kako bi se društvena zajednica upoznala sa identitetom Roma i Romkinja, ali i kako bi pripadnike romske zajednice informisali o značaju njihovog identiteta”, kazala je Knežević.

Svjetski dan Roma
foto: Centar za romske inicijative

Pored Nikšića, aktivnosti su sprovedene i u Podgorici, na Vrelima ribničkim gdje je promovisan video materijal ispovijest žrtve nasilja pod nazivom “Ne podržavaj nasilje” a sa porukom “I za tebe postoji rješenje”, dok je u Danilovgradu izveden forum teatar pod nazivom “Rekla sam ne, ne i ne” kako bi se ukazalo na problem dječjeg ugovorenog braka.

Sve aktivnosti su dio regionalnog projekta “Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu FAIR III” koji se sprovodi uz podršku CARE International i finansijsku podršku austrijske razvojne kooperacije.

Bonus video: