"Važna politička reprezentacija Roma i Egipćana, čime bi se na bolji način artikulisali problemi"

Sagovornici su skrenuli pažnju na važnost romskog civilnog sektora i značaj njihovog doprinosa u razvoju i inkluziji zajednice, i ukazali na problem preopterećenosti inicijativama, aktima i dokumentima koji ostaju isključivo deklarativni, te tako izostaje adekvatna realizacija i implementacija

4459 pregleda 1 komentar(a)
Abazović na sasanku sa predstavnicima romskih organizacija, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Abazović na sasanku sa predstavnicima romskih organizacija, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Ovaj dan treba da bude povod za označavanje jednog novog početka saradnje između Vlade i romske zajednice, u kojoj Vlada treba da pokaže više senzibiliteta prema svim zajednicama, a naročito prema onim najranjivijim, relao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

On je u svoje i u ime Vlade čestitao Svjetski dan Roma i tim povodom se sastao sa predstavnicima romskih nevladinih organizacija: Elvisom Berišom iz NVO „Phiren Amenca“, Samirom Jahom iz NVO „Mladi Romi“ i Fanom Delijom iz NVO „Centar za romske inicijative“

Na tom sastanku, kome je prisustvovao i Sokolj Beganaj iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Abazović je pohvalio entuzijazam i posvećenost koje predstavnici ovih NVO imaju u cilju inkluzije romske zajednice.

Predstavnici romske zajednice, kazali su iz kabineta Abazovića, upoznali su potpredsjednika Vlade sa njihovim položajem, aktivnostima u prethodnom periodu i najakutnijim problemima sa kojima se romska zajednica susrijeće, konstatujući da su to univerzalni problemi sa kojima se njihovi sunarodnici suočavaju svugdje u svijetu.

"Na sastanku je naglašena i važnost političke reprezentacije Roma i Egipćana, čime bi se na bolji način artikulisali problemi, te je u tom smislu skrenuta pažnja na potrebu izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika koji ih, kako su kazali, po trenutnom zastupljenom modelu, diskriminiše. Predstavnici romskih organizacija upoznali su potpredsjednika Vlade i sa brojem, položajem i problemima sa kojima se Romi i Egipćani susrijeću u obrazovnom sistemu i važnosti da svako romsko dijete bude dio školskog sistema. Takođe, predstavnici Roma skrenuli su pažnju na probleme stanovanja i dosadašnje politike getoizacije Roma i Egipćana", saopšteno je iz kabineta.

Sagovornici su skrenuli pažnju na važnost romskog civilnog sektora i značaj njihovog doprinosa u razvoju i inkluziji zajednice, i ukazali na problem preopterećenosti inicijativama, aktima i dokumentima koji ostaju isključivo deklarativni, te tako izostaje adekvatna realizacija i implementacija.

"Predstavnici romskih organizacija skrenuli su pozornost i na važnost otvaranja Skloništa za žrtve dječjih ugovorenih brakova i Kancelarije za borbu protiv anticiganizma."

Kako su kazali iz Abazovićevog kabinte, razmatrani su i modeli za unaprijeđenje položaja, inkluzije i ali i načini da se država pozabavi sa problemima dječjeg prosjačenja, ugovorenih brakova, trgovinom ljudima i anticiganizmom kao oblikom rasizma.

"Na sadržajnom sastanku su dogovorene i konkretne aktivnosti koje će Kabinet potpredsjednika Vlade preduzeti povodom olakšanja upisa Roma i Egipćana u visokoškolske ustanove i odlučnije borbe protiv ugovorenih brakova", zaključuju iz kabineta.