Irenu Radović kandiduju za generalnu sekretarku RCC-a

Radović je izvršna direktorka Investiciono-razvojnog fonda (IRF). Ona je prethodno bila ambasadorka u Francuskoj, ali i viceguvernerka Centralne banke Crne Gore

50884 pregleda 939 reakcija 18 komentar(a)
Radović, Foto: Luka Zeković
Radović, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo vanjskih poslova dostavilo je Vladi informaciju o predlogu za kandidaturu Irene Radović za poziciju generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) za period 2022-2024. godine.

To se vidi iz dokumenta koji je objavljen na sajtu Vlade.

Aktuelna generalna sekretarka RCC-a je Majlinda Bregu.

Na Samitu učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u okviru slovenačkog predsjedavanja na Brdu kod Kranja 24. aprila 2018. godine, donijeta je odluka o konsekutivnim mandatima generalnog sekretara RCC: za albansku kandidatkinju Majlindu Bregu u periodu 2019-2021. i tadašnjeg crnogorskog predstavnika Igora Lukšića u periodu 2022-2024.

"Igor Lukšić nije dobio podršku nove Vlade za obavljanje ove funkcije, zbog čega je 9. marta raspisan novi konkurs za mjesto generalnog sekretara RCC za period 2022-2024, sa rokom za dostavljanje kandidatura do 9. aprila," navodi se u informaciji Ministarstva vanjskih poslova.

Radović je izvršna direktorka Investiciono-razvojnog fonda (IRF). Ona je prethodno bila ambasadorka u Francuskoj, ali i viceguvernerka Centralne banke Crne Gore.

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) osnovan je 27. februara 2008. godine odlukom članica SEECP i Evropske unije o transformaciji Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu, tadašnje inicijative EU za prevenciju konflikata i izgradnju povjerenja u ovom regionu, u mehanizam „regionalnog vlasništva”. Djeluje kao operativno tijelo.

SEECP, sa osnovnim ciljem promocije i jačanja regionalne saradnje u JIE i pružanja podrške zemljama na putu evropske i evroatlantske integracije, navodi se u informaciji.

Bonus video: