Uči doma obezbijedio kontinuitet nastave

Ministarstvo očekuje da će se realizacijom Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama doprinijeti suzbijanju tih pojava

6294 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Realizacijom novog koncepta nastave na daljinu prošle godine obezbijeđen je kontinuitet nastavnog procesa i omogućeno učenicima da steknu nova znanja i vještine.

To piše u izvještaju o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva prosvjete za 2020. godinu, koji je danas usvojila Vlada.

U dokumentu piše da Ministarstvo očekuje da će se realizacijom Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama doprinijeti suzbijanju ovih pojava.

"Devetu godinu zaredomrealizovan je Program stručnog osposobljavanja lica sastečenim visokim obrazovanjem. Poslodavci su iskazali izuzetno veliko interesovanje za Program, što je rezultiralo oglašavanjem 11.330 slobodnih mjesta za stručno osposobljavanje, dok je ukupan broj lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja su se prijavila za učešće u Programu 3.460. Za studijsku 2019/20. godinu dodijeljeno je 3.357 studentskih kredita. Talentovanim učenicima dodijeljeno je 146 stipendija, a najboljim studentima 272 stipendije. U skladu skonkursom za 50 studenata magistarskih studija i 22 studenata doktorskih studija dodijeljena su sredstva za sufinansiranje školarine. Učenicima i studentima, koji su se zadesili u željezničkoj nesreći na Bioču ili su u nesreći izgubili roditelje dodijeljeno je 20 stipendija. Obezbijeđeno je 693 stipendije za deficitarna zanimanja učenicima I, II III razredasrednjih škola, a 167 stipendija učenicima i studentima romske i egipćanske populacije. Takođe,obezbijeđena je dotacija za 4.216 učenika i studenata u domovima učenika i studenata u Crnoj Gori", navodi se u dokumentu.

U izvještaju piše i da je Programom rada Vlade za 2020. godinu predviđeno osam obaveza Ministarstva prosvjete, od čega je realizovana jedna u roku, pa je procenat ispunjenosti obaveza predviđenih Programom rada Vlade12,5 odsto.

"Pripremljen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavaju kvalifikacija. O Prijedlogu zakona raspravljano je na zajedničkoj sjednici Komisije za ekonomsku politiku i finansijski sistem i Komisije za političkisistem, unutrašnju i vanjsku politiku. Odloženo je donošenje istog.Izrada Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija je odložena. Ovo iz razloga jer je vezan za usvajanje Zakona o izmjenama idopunama Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavaju kvalifikacija čija je rasprava odložena. Izmjene će se odnositi na usklađivanje s navedenim Zakonom.... U dijelu realizacije zaključaka Vlade iz 2020. godine, konstatovano je da je stepenrealizacije zaključaka 100 odszo.U skladu sa Programom rada Ministarstva prosvjete za 2020.godinu bile su predviđene 56 obaveze, od čega je realizovano 43", navodi se u dokumentu.

Bonus video: