Etika obavezuje na zaštitu pacijenata

Na okruglom stolu “Uloga socijalnog dijaloga i sindikata u izgradnji otpornih zdravstvenih sistema nakon kovid-19 pandemje, koji je organizovan onlajn u okviru projekta “Razgovori u društvu - socijalni dijalog za bolju budućnost” i podržava ga Evropska unija, otvoreno je i pitanje da li se takvom obavezom krše ljudska prava

5867 pregleda 1 komentar(a)
Pacijenti se moraju zaštititi (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Pacijenti se moraju zaštititi (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Zdravstveni radnici u Italiji od prije nekoliko dana podliježu krivičnoj odgovornosti ukoliko ne prime vakcinu protiv koronavirusa. To je na konferenciji povodom Svjetskog dana zdravlja, pored ostalog, saopštio Đovani Rekija Fials. Takva obaveza na snazi je od 1. aprila, kada je usvojena kao hitna.

Na okruglom stolu “Uloga socijalnog dijaloga i sindikata u izgradnji otpornih zdravstvenih sistema nakon kovid-19 pandemje, koji je organizovan onlajn u okviru projekta “Razgovori u društvu - socijalni dijalog za bolju budućnost” i podržava ga Evropska unija, otvoreno je i pitanje da li se takvom obavezom krše ljudska prava.

Predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije Rade Panić kazao je da etika nalaže da svaki zdravstveni radnik treba da zaštiti one koji ne mogu da se vakcinišu - jer ne mogu ili ne žele.

“Imamo i one koji bi željeli, ali nisu u mogućnosti zbog zdravstvenog stanja i mi smo u obavezi da takve pacijente zaštitimo od neposrednog kontakta sa virusom”, kazao je Panić.

Kazao je i da, prema zakonima Srbije, zdravstveni radnik koji ne želi da se vakciniše, može da bude premješten na drugo radno mjesto, gdje ne postoji rizik širenja zaraze, a ako to odbije, onda postoji rizik od otkaza.

U Italiji, prema uredbi koja je na snazi od nedavno, zdravstveni radnici koji odbiju da budu vakcinisani, takođe imaju mogućnost da budu premješteni na ona radna mjesta gdje ne postoji rizik širenja virusa, dok u suprotnom mogu biti suspendovani sa posla, bez prava na zaradu, na period od godinu.

Milena Petrović iz Sindikata doktora medicine Crne Gore govorila je o iskustvima od početka epidemije, u martu prošle godine, kada su zdravstveni radnici, kako je to više puta saopšteno i u medijima, radili bez dovoljno lične i medicinske opreme i - kadra.

“Problem je i jer smo epidemiju dočekali bez strategije za vanredne situacije. Epidemija je ogolila i potrebu za infrastrukturom za ranjive kategorije, među kojima su osobe sa inaliditetom, starija lica, žrtve nasilja, osobe sa lošom socio-ekonomskom situacijom. Društvena je odgovornost da se kroz institucije pruži podrška ovim grupama i pomoć koja im je neophodna”, kazala je Petrovićeva.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kazala je da je neophodno značajno povećati kapacitete te zdravstvene ustanove, a da jedan od načina može da bude više puta najavljeni projekat gradske bolnice u Podgorici.

Poslanica Branka Bošnjak kazala je da degradacija ljekara ne može a da se ne odrazi i na pacijente, odliv kadrova...

Bonus video: