Ukrajinci i Bjelorusi spašavaju sezonu?

Tivatski aerodrom dobio dosta zahtjeva za slotove, ali neizvjesno hoće li se i sve najavljene linije realizovati

20364 pregleda 23 reakcija 22 komentar(a)
Prethodnih godina na Aerodromu Tivat, Foto: Siniša Luković
Prethodnih godina na Aerodromu Tivat, Foto: Siniša Luković

Zahtjeve za slotove (niz od najmanje pet datuma u jednoj sezoni u kojima se obavlja saobraćaj sa sletanjem aviona, izlaskom putnika i prtljaga, u tačno definisanoj satnici za letjenje) na aerodromu Tivat, ne računajući novu crnogorsku nacionalnu aviokompaniju “Air Montenegro” koja računa na prethodne slotove prizemljenog “Montenegro airlinesa”, do sada je podnijelo ukupno 26 aviokompanija iz Evrope i sa Bliskog istoka.

Ipak, zasada je neizvjesno da će sve one i realizovati najavljene letove za ukupno čak 34 najavljene destinacije u istočnoj i zapadnoj Evropi, odnosno prema Izraelu.

To se, prije svih odnosi na ruske avioprevoznike koji bi prema ranijijm najavama za Tivat trebalo da počnu da lete već od 1. maja. Taj početak letova i prije je bio pod znakom pitanja zbog epidemioloke situacije sa koronavirusom u Crnoj Gori, ali je nakon njenog postepenog poboljšanja i početka vakcinacije crnogorskih građana sada ispao novi problem jer se Crna Gora u međuvremenu pridružila novim ekonomskim sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog postupanja ruskih vlasti sa tamošnjim opozicionarom Aleksejom Navajnim.

Insistiranje vlasti da po svaku cijenu slijedi politiku EU koja uvodi nove sankcije Rusiji, moglo bi državu vrlo skupo koštati ako zbog toga Moskva ne dozvoli svojim aviokompanijama da narednih mjeseci lete za Crnu Goru jer je slotove na tivatskom aerodromu do sada zatražilo sedam ruskih kompanija.

I dok Rusi još vise u vazduhu, najbrojniji i najfrekvetniji strani prevoznici ovog ljeta na aerodromu Tivat mogle bi biti aviokompanije iz Ukrajine. Tivat bi tako tokom ljeta trebalo da ima svakodnevne letove za Kijev kompanija “Ukraine International Airlines”, “Windrose” i “Skyup”, dok bi pored tih, za druge ukrajinske gradove (Odesa, Zaporožje, Harkov i Ljvov) prema traženim slotovima, trebalo da saobraćaju i kompanije “Bravo Airways” i “Jonika”.

Dosta slotova zatražila je i bjeloruska nacionalna aviokompanija “Belavia” koja bi iz Minska za Tivat trebalo da počne da leti već krajem aprila i da postepeno tokom ljeta na toj liniji povećava broj sedmičnih letova dok ih ne bude jedan svakog dana u sedmici. Osim ovih, “Blevia” je tražila slotove i za dva sedmična leta za Tivat iz Bresta, te po jednu rotaciju nedjeljno iz Gomela, Grodna i Vitebska.

Trenutno najznačajniji partner tivatskog aerodroma, srpska nacionalna aviokompanija “Air Serbia” sada ima devet sedmičnih rotacija na liniji Beograd - Tivat, a ovog će ljeta, prema traženim slotovima, imati čak 30 sedmičnih letova na toj liniji. Od 12. juna “Air Serbia” će saobraćati i dva puta nedjeljno na liniji Tivat-Niš.

Kompanija “Azerbaijan Airlines” najavila je da će od 1. jula jednom nedjeljno letjeti na liniji Baku-Tivat, dok je izraelski “Israir” od sredine maja trebalo da ima ukupno pet sedmičnih rotacija na relaciji Tel Aviv-Tivat. Estonski “Smartlinx” bi prema najavama, od početka juna trebalo da dva puta sedmično leti na linji Talin-Tivat, dok su saobraćaj sa Tivtom najavila i dva poljska avioprevoznika - nacionalna aviokompanija te države “LOT”, te “Enter Air” i to iz Varšave, Katovica i Poznanja, najčešće sa po jednom sedmičnom rotacijom po prevozniku na svakoj od ovih linija.

Što se zapadnoevropskih prevoznika tiče, njemačka nacionalna aviokompanija “Lufthansa” od druge polovine maja uvodi letove za Frankfurt i Minhen jednom nedjeljno, dok će njemački loukoster “Eurowings” saobraćati iz Tivta po dva puta nedjeljno za Štutgart, odnosno Diseldorf. Švajcarski “Edelweiss” od 1. jula letjeće jednom nedjeljno na relaciji Tivat-Cirih, dok bi francuski loukorster “Transavia” već od druge polovine ovog mjeseca trebalo da počne da dva puta sedmično saobraća na relaciji Pariz-Tivat. Od polovine maja “Luxair” uvodi letove jednom sedmično za Luksemburg, dok će belgijski “TUI Fly” u drugoj polovini aprila početi sa letovima na relaciji Brisel-Tivat, a od sredine juba uvesti i liniju za Ajndhoven. Britanska lou kost kompanije “EasyJet” najavila je da će ovog ljeta iz Tivta letjeti za London, Mančester, Berlin i Ženevu i na svakoj od tih linija imati po dvije rotacije nedjeljno

Bonus video: