U PRVIH PET DANA APRILA IMUNIZOVANO više od 9.000 OSOBA

U Podgorici se za dan vakcinisalo i do hiljadu građana

Iz Ministarstva zdravlja kažu da je plan da se dnevno vakciniše 5.000 osoba nakon 20. aprila, za kad je najavljena masovna imunizacija

31856 pregleda 261 reakcija 31 komentar(a)
Jedan od punktova u Podgorici 2. aprila, Foto: Savo Prelević
Jedan od punktova u Podgorici 2. aprila, Foto: Savo Prelević

U prvih pet dana aprila prvu dozu vakcine primilo je preko 9.000 građana, samo u Podgorici, u toku jednog dana vakciniše se preko 1.000 njih, pa su u Ministarstvu zdravlja sigurni da će, po dolasku najavljenih 200.000 doza odmah nakon 20. aprila, masovna imunizacija biti završena u roku od nedjelju dana. “Vijestima” su kazali da će i za masovnu vakcinaciju biti neophodna prijava. Kazali su i da zasad nije moguće kretanje među opštinama ni za osobe koje imaju potvrdu da su primile obje, odnosno preporučene doze vakcine.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori počela je 20. marta, nakon što je u državu stiglo prvih 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik V. U međuvremenu, stigle su nove doze ruske, te 30.000 doza kineske vakcine Sinofarm. Kontingent od 24.000 doza vakcine Astra Zeneka, kroz Kovaks mehanizam, u zemlju je stigao krajem marta i od prvog aprila odvija se nešto masovnija imunizacija. Građanima su podaci o broju vakcinisanih dostupni na vebsajtu covidodgovor.me.

“Imunizacioni registar za kovid-19 je živa baza podataka koja u realnom vremenu prikuplja podatke o svim kovid-19 datim dozama na svim vakcinalnim punktovima u zemlji. Isto tako zbog imunizacionih aktivnosti koje se odvijaju na terenu te doze se u sistem unose po povratku ekipa sa terena tako da se ažuriranje baze vrši neprestano. Brojke se konstantno mijenjaju, jer je vakcinacija aktivan proces. Presjek koji se pravi, a koji prenosi sajt covidogovor.me je, naravno, relevantan izvor, jer na njemu, pored sajtova Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, Doma zdravlja Podgorica, u svakom trenutku možete naći neophodne podatke, izvještaje covid centara i kontakte za sve nedoumice. Radi sistematičnog praćenja broja vakcinisanih presjek baze se za potrebe izvještavanja javnosti radi jednom dnevno u periodu između 16 i 17 časova tako doze aplicirane i retroaktivno unešene u sistem nakon 17.00 budu prikazane tek u narednom presjeku”, kazali su iz resora zdravlja na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović, dodajući da je od prvog, zaključno sa petim aprilom, prvu dozu vakcine primilo 9.937, drugu 945 osoba. U prvih pet dana aprila, ukupno je vakcinisano 10.882 osoba.

U Ministarstvu zdravlja zadovoljni su odzivom.

“Ovaj broj datih doza, s obzirom na to da se radilo i o danima vikenda (3. i 4. april) raduje i ukazuje da su sve skorije sprovedene aktivnosti rezultirale ubrzavanjem dinamika vakcinacije. Optimizam pruža i činjenica da se može još više i još bolje na čemu će posvećeno raditi kompletan zdravstevni sistem jer većeg prioriteta od ovoga u ovom trenutku gotovo da nema”, kazali su “Vijestima”.

Iz resora zdravlja nedavno su najavili da bi masovna imunizacija trebalo da krene oko 20. aprila, kada se očekuje dolazak preko 200.000 doza Sinofarm vakcina, nove količine Astra Zeneke i Fajzerove vakcine, kao i 50 hiljada dogovorenih doza Sputnjik V. Kazali su i da je plan da se dnevno vakciniše 5.000 osoba. Kazali su da je za postizanje cilja neophodno oko 75 punktova, te da su timovi za uspostavljanje infrastrukture za sprovođenje vakcinacije i ministarka zdravlja ovih dana na terenu.

“U petak ćemo imati tačan presjek svih resursa, ljudskih i tehničkih, u svakoj od opština, a već sada, na osnovu viđenog stanja, možemo reći da ćemo završiti vakcinaciju u predviđenom roku. Svaka opština je dobila precizan broj punktova koje mora imati, a u odnosu na to i predviđeni odziv na vakcinaciju, kako bismo imali 5.000 vakcinisanih dnevno. Na nivou Crne Gore to je nekih 75 punktova, proporcionalno raspoređenih po opštinama”, kazali su iz Ministarstva. Kako su dodali, u Podgorici se sada, “u jednom danu, u pripremnom periodu, vakciniše Astra Zeneka vakcinom preko 1.000 građana”.

“Model koji koristimo u Podgorici primijenićemo srazmjerno i u ostalim opštinama. Sigurni smo da je naš zdravstveni sistem spreman za ovaj poduhvat. Ako uzmemo u obzir da je najavljen dolazak 200 hiljada vakcina odmah nakon 20. aprila, uz kooperaciju sa građanima - koji moraju poštovati upute i smjernice koje dobiju - sigurni smo da će ta faza masovne imunizacije biti završena u roku od nedelju dana”, rekli su iz resora Borovinić Bojović.

Prijava i kad krene masovna imunizacija

I kad krene masovna imunizacija, iz Ministarstva zdravlja preporučuju građanima da se prijave za vakcinu. Navode da će postojati raspored vakcinisanja, pa građane mole da se pridržavaju tog rasporeda, kako bi se izbjegle gužve na punktovima za vakcinaciju. Dodali su i da će, kao i do sada, postojati grupe koje su izuzete od zakazivanja, te da će o tome javnost biti obaviještena.

“Pozivamo sve da se prijave preko portala covidodgovor.me i na broj telefona 1717, jer je to najbolji način da identifikujemo broj zainteresovanih za vakcinaciju i na taj način zajedno napravimo ovaj proces uspješnim. Građani će biti pozivani po redosljedu prijavljivanja, jer taj princip poštujemo od početka vakcinacije u Crnoj Gori, ali takođe moramo izdvojiti posebne grupe koje će biti primane i bez zakazivanja. Konkretno se sada takav princip primjenjuje sa osobama starosne dobi 65+, čime im je omogućeno da bez registrovanja i čekanja budu vakcinisani”, kazali su iz Ministarstva.

Po drugu dozu Sputnjika u državu davanja

Više čitalaca “Vijesti” koji su prvu dozu vakcine primili van Crne Gore, uglavnom u Srbiji, pitali su da li i revakcinu moraju da prime u toj državi.

“Ranije pomenuto unapređivanje dostupnosti vakcinacije podrazumijeva upravo i ovo - da sve osobe koje su primile vakcine proizvođača Astra Zeneka i Sinofarm imaju mogućnost da drugu dozu prime u svojoj državi i svom domu zdravlja. Nažalost, ova mogućnost trenutno ne postoji za vakcinu Gam-Kov-Vak (Sputnjik V) jer se kod nje razlikuju prva i druga doza, a pošto se isporučuju ‘u paru’ - davanje druge doze osobama koje su prvu primile u inostranstvu bi podrazumijevalo da neko ko je prvu dozu primo kod nas, potencijalno ostane bez druge doze”, navodi se u odgovoru resora zdravlja.

Između opština zasad ne može ni sa dvije doze

Prema podacima Ministarstva zdravlja, drugu dozu vakcine zaključno sa 5. aprilom, primilo je 945 osoba. Iako su kompletno vakcinisane, nije im omogućeno putovanje i kretanje tamo gdje važi zabrana izlaska sa teritorije opštine.

“Trenutno ovakva mogućnost ne postoji, ali će se sa postepenim povećavanjem broja vakcinisanih i od kovid-19 zaštićenih lica raditi na laganom ublažavanju i popuštanju mjera koje će biti definisane kroz naredbe Ministarstva zdravlja. Kojom dinamikom će se ovaj proces odvijati, u najvećoj mjeri zavisiće od epidemiološke situacije - poštovanja opštih mjera prevencije i dinamike vakcinacije. Najbitnije od svega je da do popuštanja mjera ne dođe naglo i u isti mah već taj proces treba da je dugotrajan i postepen”, rekli su iz resora zdravlja.

Kome je potreba, Astra Zeneka može i poslije četiri sedmice

Osobama koje su u Crnoj Gori primile prvu dozu Astra Zeneka vakcine, primanje druge doze zakazano je za četiri sedmice. Preporuka proizvođača je da se daje u dvije doze, u razmaku od četiri do 12 sedmica. Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) “Vijestima” su nedavno kazali da je državama ostavljena sloboda da u skladu sa sopstvenim strateškim ciljevima odrede kojeg će se razmaka pridržavati. Kazali su i da “s obzirom na širok nivo transmisije virusa kod nas, znatno veći kolektivni benefit predstavlja što brže dostizanje što većeg broja lica koja su kompletno vakcinisana” (lica koja su primila dvije doze vakcine), te da je neprihvatljivo da zbog eventualnog odabira razmaka od 12 sedmica, neke kategorije zaposlenih (ugostitelji, pomorci...) koji bi prvu dozu primili u junu, drugu dozu dobiju tek u septembru.

Istovremeno, iz Ministarstva zdravlja za portal “Volim Podgoricu” saopšteno je da građani koji su primili Astra Zeneka vakcinu, na revakcinu dođu kad to njima bude odgovaralo - u okviru četiri do 12 sedmica. Na pitanje “Vijesti” oko usaglašavanja stava sa IJZ, naglasili su, međutim, i da “što je vremenski period između doza duži - to je veća šansa za izlaganje virusu”.

“Imajući u vidu sve razloge koji su vam ranije pojašnjeni - odlučeno je da se davanje druge doze omogući i nakon četiri sedmice. Ministarstvo zdravlja i kompletan zdravstveni sistem trenutno rade na iznalaženju organizacionih rješenja koja bi olakšala i omogućila davanje druge doze pacijentima u skladu sa potrebama i specifičnim zahtjevima pojedinaca - dakle u razmaku između četiri i 12 nedjelja od prve. U svakom slučaju, tokom ovog perioda obavezno je strogo pridržavanje opštih mjera prevencije, jer što je vremenski period između doza duži - to je veća šansa za izlaganje virusu”, kazali su iz Ministarstva.

Iz IJZ je saopšteno da je od posljedica koronavirusa preminulo 11 osoba. Od 1.418 uzetih uzoraka, do juče u 15 časova dijagnostifikovano je 257 novih slučajeva zaraze, a prijavljen je oporavak kod 443 pacijenta

Prednost uvijek za starije, lica sa invaliditetom...

Osobe koje su u povećanom riziku od infekcije uvijek će imati prioritet za vakcinaciju, poručili su iz resora zdravlja.

“Ovo je posebno bitno sa dva aspekta - prvo može se desiti da među osobama koje čekaju red na vakcinaciju bude i zaraznih koji su asimptomatski nosioci virusa. Samim tim, ako se stvaraju gužve i redovi postoji objektivna mogućnost za širenje virusa te se starije i posebno osjetljive osobe moraju izdvojiti i opštim mjerama prevencije dodatno zaštititi”, pojasnili su iz tog resora.

Drugo, kako su kazali, stepen razvijenosti jednoga društva, između ostalog, mjeri se i brigom prema starima i osobama sa invaliditetom.

“Jedna od misija Ministarstva zdravlja je fokus na one populacione grupe koje su zbog svoje životne dobe ili zdravstevnog stanja ugrožene ili nisu u mogućnosti da u potpunom obimu ostvare sva svoja prava i iskažu mogućnosti. Insistiramo i insistiraćemo da se ovim grupama uklanjanjem organizacionih i administrativnih, a posebno fizičkih barijera svi zdravstveni servisi učine još dostupnijim i pristupačnijim. Sigurni smo da će i ostale osobe koje dolaze na vakcinaciju imati razumjuevanja i saosjećanja za ovu inicijativu”, rekli su iz tog resora.

Preporučujemo za Vas