Pljevlja: Otrovne hemikalije u otvorenom i ruiniranom magacinu

Na svim pakovanjima stoji oznaka da se radi o opasnoj materiji, a neki od jedinjenja su proizvedeni u bivšoj SFRJ

10697 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vaso Knežević
Foto: Vaso Knežević

Više od 100 kilograma otrovnih hemikalija među kojima su živa, cijanid, natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina i brojne organske i neorganske baze i kiseline stoje nezaštićeno u otvorenom, ruiniranom magacinu Vektre Optel u Pljevljima.

To je Vijestima potvrdio Vaso Knežević iz opštinke Službe za zaštitu životne sredine koji je nakon nakon dojave jednog građanina izašao na lice mjesta.

“Nisam mogao da vjerujem da tolika količina otrova stoji u potpuno otvorenom i ruiniraranom magacinu, koje je udaljeno od vodovodnog bazena „Bogiševac“ nešto više od 100 metara. Odmah sam obavijestio glavnu ekološku inspektorku Vesnu Zarubicu, koja je rekla da će poslati inspektore i da je naložila stečajnom upravniku da magacin do sjutra obezbijede , kazao je Knežević.

On je istakao da je nakon toga glavna ekološka inspektorka pozvala nekadašnjeg stečajnog upravnika ove kompanije Radojicu Grbu koji joj je kazao da je to nemoguće jer firma za obezbjeđenje čuva prostorije.

“Ovdje nema nikoga, osim šetača, ljudi iz okolnih kuća, zatim nekih meni nepoznatih osoba koje su palile žice na krovu jedne od napuštenih fabrikih hala. Naravno o svemu sam obavjestio policiju, opštinsku kancelariju direktorata za vanredne situacije, vidjećemo šta će se dešavati”, kazao je Knežević.

Na svim pakovanjima stoji oznaka da se radi o opasnoj materiji, a neki od jedinjenja su proizvedeni u bivšoj SFRJ.

Bonus video: