Crveni krst Pljevlja nastavio da pomaže starijima i osobama sa invaliditetom

"Jedan dio korisnika je oslobođen plaćanja čija su primanja manja od 130 eura. Jedan dio troškova pokriva Ministarstvo finansija i socijalnog staranja tako da kod većeg broja korisnika taj izdatak simboličan", rekao je sekretar Crvenog krsta u Pljevljima Željko Minić

1725 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opštinska organizacija CK u Pljevljima nastavila je početkom aprila, poslije tri mjeseca zastoja implementaciju programa "Pomoć u kući za starija i invalidna lica" koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, Crvenim krstom CG i centrom za socijalni rad Pljevlja.

U skladu sa Izmjenama i dopunama zakona i pravilnika o kriterijumima za pružanje pomoći, korisnici plaćaju dio troškova usluga u iznosu koji zavisi od njihovih primanja.

"Jedan dio korisnika je oslobođen plaćanja čija su primanja manja od 130 eura. Jedan dio troškova pokriva Ministarstvo finansija i socijalnog staranja tako da kod većeg broja korisnika taj izdatak simboličan", rekao je sekretar Crvenog krsta u Pljevljima Željko Minić.

Kazao je da se radi o novini za koju korisnicima treba malo vremena i strpljenja kako bi se prilagodili, jer je do sada usluga bila besplatna.

"U implementaciju projekta krećemo sa 90 korisnika i radiće 9 gerontodomaćica koje će po rasporedu obilaziti po 10 korisnika nedeljno i nadamo se da će se taj broj povećati. Ovo će biti samo nastavak i jedna proširena paleta usluga koju CK nudi sugrađanima starije dobi", rekao je Minić.

Gerontodomaćice pružati usluge nabavke hrane, pomoći u pripremanju obroka, pomoć pri kretanju, održavanju lične higijene i higijene prostora, grijanju, nabavci štampe i knjiga, plaćanju računa,održavanju stana i uređaja za domaćinstvo i nabavci lijekova.

Bonus video: