Stanković ima preko 135.000 eura

Vršilac dužnosti VDT prijavio pihode i imovinu Agenciji, kao i ministar finansija

29161 pregleda 20 reakcija 19 komentar(a)
Prijavio i potraživanja: Stanković, Foto: Savo Prelević
Prijavio i potraživanja: Stanković, Foto: Savo Prelević

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivica Stankovića raspolagao je na kraju prošle godine sa više od 135.000 eura.

To stoji u njegovom redovnom godišnjem imovinskom kartonu, koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Osim sa 55.900 eura gotovine, Stanković je više od 80.000 eura prijavio kao pokretnu imovinu, od toga više od trećine čini stambeni kredit Vlade pod povoljnim uslovima (više od 28.300), a manji djelovi nasljedstvo i prodaja imovine u blizini Nikšića. Prijavio je da ima i 2.355 eura potraživanja na ime eksproprijacije.

Njegova supruga, poslanica Socijaldemokratske partije socijalista (SDP) Draginja Vuksanović Stanović, raspolaže sa 9.163 eura gotovine.

Njegova prosječna primanja prošle godine iznosila su oko 3.850 eura mjesečno, od čega je kao v.d. VDT-a primao 2.922 a nepunih 930 eura kao predsjednik Tužilačkog savjeta.

Kao predsjednik Komisije za ocjenjivanje Tužilačkog savjeta prošle godine primio je ukupno oko 2.150 eura, a kao član Komisije za polaganje pravosudnog ispita Ministarstva pravde 463 eura.

U februaru prošle godine primio je i 4.955 eura na osnovu isplate po rješenju Poreske uprave.

Vuksanović Stanković je veći dio godine kao profesor Univerziteta Crne Gore primala 1.188 eura, a imala je i više drugih prihoda - 400 eura od Sindikalne organizacije Pravnog fakulteta, 2.125 na ime autorskih prava, a 3.677 od osiguranja. Njena poslanička primanja su varirala od 199 do 449 eura.

Stanković je vlasnik tri pištolja, od kojih je dva dobio a jedan kupio.

Vuksanović Stanković vlasnica je automobila “volvo XC 40” iz 2019. godine. Stanković je vlasnik stana od 78, polovine porodične prostorije od 36 metara kvadratnih, kao i polovine od oko 77.000 kvadrata zemljišta. Stan je kupio, a ostalo naslijedio.

On je u oktobru Agenciji, kroz vanredni imovinski karton, prijavio da je prodao stambeni prostor od 63 kvadrata za 6.300 eura.

Ona je vlasnica stanova od 69 i 100 metara kvadratnih, koje je stekla kupovinom, a od 2018. godine vraća 25.000 eura kredita u ratama od nepunih 300 eura.

V.d. VDT-a nije dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune, dok je to uradio ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Spajić je prijavio da je u decembru primio 1.291 euro. Spajić je u januaru predao izvještaj po stupanju na funkciju, a nakon toga i godišnji. On je predsjednik jednog i član šest radnih tijela Vlade, a samo je plaćen za članstvo u Savjetu za finansijsku stabilnost.

Spajić je od ranije vlasnik bitkoina vrijednih 150.000 eura, a na računima ima i oko 240.000 eura i malo više od 9.000 dolara. Prijavio je i da ima 10 akcija u Goldman saksu.

ASK: Carević nije prijavio hartije, ni supruginu firmu

Agencija je utvrdila da je prvi čovjek Budve Marko Carević prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da dostavi tačne i potpune podatke u svojim imovinskim kartonima.

Agencija je utvrdila da je on prekršio Zakon jer u imovinskom kartonu po stupanju na funkciju nije prijavio hartije od vrijednosti u “Budvanskoj rivijeri” koju posjeduju on i supruga Danica Carević, ali ni to što je ona vlasnica privrednog društva “MMLAB Kotor”.

Carević je kazao da su hartije od vrijednosti bile upisane prije 25 godina i da je nekoliko godina nakon toga došlo do propadanja njihove vrijednosti.

U odnosu na podatak da nije prijavljen udio supruge u “MMLAB”, Carević je istakao “da se radi o pogrešnim navodima jer imenovana nema udio u vlasništvu pomenute firme i da je nejasno na koji način je od strane Agencije utvrđena ova činjenica”.

Bonus video: