Gerontodomaćice ponovo u Plužinama

Opština će finansirati troškove participacije za ukupno 25 korisnika usluga

7182 pregleda 30 reakcija 0 komentar(a)
Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Plužine, Foto: Svetlana Mandić

Opština Plužine u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore i JU Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik realizovaće program „Pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom“, koji je startovao 1. aprila.

“S obzirom na to da od ove godine dio sredstava obezbjeđuje resorno Ministarstvo, a dio obezbjeđuju korisnici programa, Opština Plužine će u cilju pomoći ovim licima finansirati troškove participacije za ukupno 25 korisnika usluga, a prema rješenjima koja donosi nadležni Centar za socijalni rad. Sredstva koja se obezbjeđuju na mjesečnom novu za ovu uslugu iznose ukupno 321,9 eura”, navodi se u saopštenju.

Pomoć u okviru ovog programa pruža se kroz redovne posjete koje obavljaju gerontodomaćice i obuhvata nabavku hrane, pomoć pri pripremi obroka i hranjenju, pomoć pri kretanju, pomoć pri održavanju lične i higijene prostora, pomoć pri grijanju prostora, pomoć prilikom nabavke štampe i knjiga i plaćanja mjesečnih računa, posredovanje u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana i uređaja za domaćinstvo, nabavku ljekova i odvođenje na ljekarske preglede.

“Usluge gerontodomaćica su od velikog značaja za starija lica i doprinose njihovom boljem i kvalitetnijem životu”, piše u saopštenju.

Bonus video: