Cijanid i živa danima u otvorenom magacinu, inspekcija odlučuje da li će podnijeti prijave

Više od 100 kilograma otrovnih hemikalija u buradima i flašama stajale su u nezaštićenom i ruiniranom magacinu “Vektre Optel” u Pljevljima

17135 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Vaso Knežević
Foto: Vaso Knežević

Više od 100 kilograma otrovnih hemikalija, među kojima su živa, cijanid, natrijum-hidroksid, hlorovodonična kiselina i brojne organske i neorganske baze i kiseline, više dana su stajale u nezaštićenom, otvorenom, ruiniranom magacinu “Vektre Optel” u Pljevljima.

To je “Vijestima” potvrdio Vaso Knežević iz opštinske Službe za zaštitu životne sredine, koji je nakon dojave jednog građanina obišao prostor nekadašnje Vojne fabrike “1. decembar”.

“Nisam mogao da vjerujem da tolika količina otrova stoji u potuno otvorenom i ruiniranom magacinu, koje je udaljeno od vodovodnog bazena ‘Bogiševac’ nešto više od 100 metara. Odmah sam obavijestio glavnu ekološku inspektorku Vesnu Zarubicu, koja je rekla da će poslati inspektore i da je naložila stečajnom upravniku da magacin do sjutra obezbijede”, kazao je Knežević.

On je istakao da je, nakon toga, glavna ekološka inspektorka pozvala nekadašnjeg stečajnog upravnika ove kompanije Radojicu Grbu koji joj je kazao da je to nemoguće, jer firma za obezbjeđenje čuva prostorije.

“Ovdje nema nikoga, osim šetača, ljudi iz okolnih kuća, zatim nekih meni nepoznatih osoba koje su palile žice na krovu jedne od napuštenih fabrikih hala. Naravno o svemu sam obavijestio policiju, opštinsku kancelariju Direktorata za vanredne situacije, vidjećemo šta će se dešavati”, kazao je Knežević, nakon obilaska nezaštićenog magacina.

Na svim pakovanjima stoji oznaka da se radi o opasnoj materiji, a neki od jedinjenja su proizvedeni u bivšoj SFRJ, i služili su kao reagensi tokom rada nekadašnje Vojne fabrike.

Juče je “Vektru Optel” obišla ekološka inspektorka, sa nekadašnjim direktorom “Optela” Radomirom Terzićem.

Prema nezvaničnim informacijama, kod magacina je zatekla radnika obezbjeđenja.

Inspektorka je u prostoriji zatekla isprevrtane posude u kojima se nalazile otrovne materije, ali navodno nijedna od njih nije bila prosuta. Metalna vrata na magacinu bila su obijena, a iz prostorije su pokradeni elektro kablovi.

Stečajni upravnik “Vektre Optel” Radojica Grba obavijestio je inspekciju da je kontaktiro sertifikovanu firmu iz Bara, koja će preuzeti opasne materije.

Iz inspekcije je “Vijestima” nezvanično rečeno da će nakon sprovedene procedure odlučiti da li će podnijeti prijave protiv odgovornih za nepropisno skladištenje i obezbjeđivanje opasnih materija.

Od prošle godine fabrika nema obezbjeđenje, pa je iz nje odnijeto sve što je bilo vrijedno. O tome su nedavno pisale “Vijesti”.

Ostale su samo opustošene hale, polomljeni prozori i vrata, iščupane elektroinstalacije, razbacan inventar i smeće na sve strane, koje svjedoče o još jednoj u nizu neuspješnih privatizacija u Crnoj Gori.

Kompaniju je 2008. godine kupio podgorički biznismen Dragan Brković za 2,1 milion eura. Umjesto obećanih investicija od 3,3 miliona eura i upošljavanja osamdesetak radnika, nekadašnja Vojna fabrika “1. decembar”, danas je ruina u čijim halama nema nijedne mašine. Nije poznato ni šta je sa njima vlasnik firme uradio.

Bonus video: