ekolozi popravili dotrajali i polomljeni mobilijar

Otvorena sezona u nikšićkom eko parku Blace

Eko park Blace DMEN je formirao tokom 2015. godine u sklopu projekta „Eko-park Blace – čistije, ljepše, korisnije“

6066 pregleda 5 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

Popravkom mobilijara i postavljanjem kućica za ptice, volonteri Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) ozvaničili su početak ovogodišnje sezone u eko parku Blace, udaljenom dva i po kilometra od centra Nikšića. Predvođeni prošlogodišnjim volonterom godine, Jokom Radulovićem, ekolozi su popravili dotrajali i polomljeni mobilijar, a kućice za ptice je donirala štamparija „Vakom“.

„Kao i ranijih godina i ove ćemo srediti i posaditi nove hljebne kulture u oglednoj bašti, postavićemo još klupa i stolova, postavićemo hranilice za ptice, popravićemo klackalicu za djecu i postaviti novu ljuljašku“, kazao je Miodrag Karadžić, predsjednik DMEN-a.

Eko park Blace DMEN je formirao tokom 2015. godine u sklopu projekta „Eko-park Blace – čistije, ljepše, korisnije“ koji je finansirala nikšićka Pivara.

Karadžić je podsjetio da je pomenuti lokalitet osamdesetih godina prošlog vijeka bio omiljeno izletište Nikšićana, ali da su onda uslijedile godine devastacije, sve dok ekolozi nijesu preuzeli stvar u svoje ruke.

„Eko park svake godine poprima sve veće interesovanje od strane posjetilaca. U proteklih pet godina realizovali smo četiri projekta koji su se odnosili na dodavanje novih sadržaja za ugodiniji boravak posjetioca. Sada je to lokalitet gdje se traži mjesto više“, kazao je Karadžić.

Vandali su nekoliko puta uništili mobilijar u parku, ali su ekolozi i Joko Radović polomljeno popravljali.

„Osim velikog truda i rada koji ulažemo gotovo svakodnevno na terenu, ujedno imamo i prilično veliki posao da obezbijedimo neophodne materijale za obnovu starog i dotrajalog kako bi sve bilo u najboljem redu. Posebno se ističe rad populanog sajdžije i najboljeg crnogorkog volontera Joka Radovića koji svakodnevno odvaja slobodno vrijeme za uređenje i održavanje eko parka“, kazao je Karadžić.

Kako je istakao jedan od trenutno najvećih problema im je otpad koji posjetioci ostavljaju bez obzira što smo u saradnji sa SO Nikšić uspjeli da obezbijede kontejner na samoj lokaciji.

Preporučujemo za Vas