Đukić: „Okupljanjima se krše mjere, ugrožava zdravlje, podižu tenzije i podstiče govor mržnje“

Predsjednik SO Milan Đukić kazao je da „tešku zdravstvenu situaciju, u poslednje vrijeme dodatno opterećuje neprimjereno podizanje političkih tenzija koje dobija i bezbjednosnu dimenziju“.

9019 pregleda 28 reakcija 8 komentar(a)
Kolašin, Foto: SO Kolašin
Kolašin, Foto: SO Kolašin

Sa kolegijuma predsjednika Skupštine opštine( SO) predstavnici odborničkih klubova DPS, GG, SNP, DF i SDP uputili su zahtjevi Opštinskom timu za zaštitu i spašavanje (OTZS) i Odjeljenju bezbjednosti (OB) Kolašin da ih informišu zdravstvenoj i bezbjednosnoj situaciji.

Predsjednik SO Milan Đukić kazao je da „tešku zdravstvenu situaciju, u poslednje vrijeme dodatno opterećuje neprimjereno podizanje političkih tenzija koje dobija i bezbjednosnu dimenziju“.

On je pozvao „na razum i odgovornost“ najveće političke subjekte DPS i DF, koji su, prema njegovom mišljenju, „uticali na pojedina okupljanja na kojima su kršene mjere i ugrožavano zdravlje,“. Takođe, kako je rekao, ta okupljanja, uticala su i na na podizanje tenzija i govor mržnje na društvenim mrežama. Đukić je navao primjere okupljanje na Lugu, u znak podrške koalicijama u Nikšiću ili blokada na mostu, na ulazu u grad, povodom izmjena odluke o kriterijumima za dobijanje državljanstva.

„Građani su uznemireni takvim pojavama i očekuju da institucije daju odgovor za povećani rizik bezbjednosti. Građani imaju pravo da izraze protest, ali ne da ugrožavaju zdravstvenu bezbjednost ili podstiču sukobe“, zaključio je on.

Prema riječima odbornice SDP Željke Vuksanović, dešavanja u Kolašinu „odjek su sa državnog nivoa“. Ona je predložila da se uputi apel svim političkim partijama da „ umjesto trenutnog političkog interesa, u prvi plan stave interes građana, čime će se spustiti političke tenzije“.

Taj predlog podržali su i Đukić, ali i Slađana Simović iz SNP. Međutim, odbornici DPS i Dušan Dragojević iz DF kazali su da njihovi politički subjekti nijesu organizovali skupove. Oni su rekli i da da je neophodno da OB da informacije i procjenu o bezbjedonosnoj situaciji u gradu, od početka godine do sada, kako bi mogli o tome uopšte raspravljati.

Čedomir Bojić iz DPS apelovao je na državnu vlast da se prema „važnim pitanjima, koja dijele građane, ophodi sa posebnom pažnjom i da se uz dijalog i konsenzus o njima raspravlja u Skupštini Crne Gore“.

Potpredsjednik Opštine Bojan Kuburović je obavijestio odbornike da je predsjednik Opštine Milosav Bulatović sazvao sastanak OTZS za ponedeljak, s obzirom na povećanje rast kumulativne incidencije, u tom gradu. Članovi kolegijuma nakon toga, najavio je, dobiće informaciju o epidemiološkoj situaciji u Kolašinu. Rekao je i da je OTZS u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i drugim državnim organima i da će vrlo brzo analizirati situaciju i izaći sa konkretnim predlozima za poboljšanje sadašnjeg stanja.

Većinina predstavnika odborničkih klubova složili su se predlogom Đukića da se sjednica SO ne zakaže u aprilu, s obzirom na „veoma sliženu epidemiološku situaciju“. Sjednica će, zbog toga, biti održana početkom maja.

Kolegijumu predsjednika SO nijesu prisustvovali predstavnici Demokrata, a odstustvo su najavili ranije.

Bonus video: