"Mimo odobrenja postavili kapiju ka jednoj od najljepših crnogorskih plaža"

Petros Statis nelegalno prisvojio rivu ka Svecu

Direktor Morskog dobra, pregledom ugovora sa kompanijom “Adriatic properties”, utvrdio da je na divlje postavila kapiju ka Kraljičinoj plaži. Kućica za obezbjeđenje nelagalno postavljena. Od danas slobodan prolaz za građane

45135 pregleda 596 reakcija 53 komentar(a)
Uklonili ogradu: Sa protesta mještana, Foto: Vuk Lajović
Uklonili ogradu: Sa protesta mještana, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Adriatic properties” naturalizovanih Crnogoraca, biznimena kinesko-malezijskog porijekla Vei Seng Pua i grčkog biznismena Petrosa Statisa, nelegalno je proteklih 14 godina prisvojila rivu koja vodi ka grad hotelu Sveti Stefan, ali i mimo odobrenja postavila kapiju ka jednoj od najljepših crnogorskih plaža - Kraljičinoj plaži.

To je za “Vijesti“ kazao direktor Javnog preduzeća Morsko dobro Mladen Mikijelj i naveo da su to samo neki detalji koji su utvrđeni poreliminarnim pregledom ugovora koji je to javno preduzeće zaključilo za kompanijom “Adriatic properties“ koja je zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan Miločer.

Mikijelj je prekjuče sa mještanima i predstavnicima Mjesne zajednice “Sveti Stefan” prošetao kroz hotelski kompleks, te saslušao koji su to problemi koje imaju stanovnici tog paštrovskog kraja.

Mještani su porušili ogradu oko Kraljičine plaže, koja je punih deceniju i po rezervisana za goste hotela i predstavnike političke elite bivšeg režima, a mještanima i turistima je bio zabranjen pristup. Komunalna policija i inspekcija je još ranije donijela rješenje o rušenju.

Pješačka staza koja vodi ka gradu hotelu, kako je kazao Mikijelj, od danas je slobodna i ne može nikome da bude zabranjen prolaz.

“Ona je posebna katastarska parcela koja nije predviđena ugovorom koji je “Adriatic properties” zaključio sa Morskim dobrom. Takođe, i kućica koja je na početku rive postavljena i u kojoj je obezbjeđenje, mora da bude uklonjena, jer je nelegano postavljena. Pored toga, ne postoji nikakav dokument kojim je odobreno postavljanja kapije na Kraljičinoj plaži“, kazao je Mikiljelj, navodeći da su to smo tri prve činjenice koje su uočene preliminarnim pregledom ugovora.

On je najavio da će stručna služba Morskog dobra detaljno pregledati ugovor sa “Adritic propertiesom“, jer očekuje da ima još stvari koje nijesu predviđene, a na terenu postoje.

Ranije rukovodstvo Morskog dobra iz redova SDP i DPS, godinama unazad su blagonaklono gledali na ponašanje zakupca, te izbjegavali da javnosti saopšte detalje ugovora, uprkos stalnim apelima mještana da su plaže i javne staze zatvorene za građane.

Mikijelj navodi da je želja novog rukovodstva Morskog dobra da se kroz razgovor tri strane - Javnog preduzeća, mještana i zakupca iznađe zadovoljavajuće rješenje.

“Želimo da rješenje bude zadovoljavajuće kako za mještane, tako i za investitore. Nama nije želja da investitore tjeramo iz Budve, ali ne mogu više da imaju privilegije. Ispitaćemo sve ugovore, između ostalog i ovaj sa “Adriatic propertiesom“. Uputili smo poziv predstavnicima “Adriatic propertiesa” da se održi sastanak i nadam se da će do toga doći naredne sedmice.

Prezentovaćemo im sve ono što smo utvrdili kao sporno. Ukoliko budu htjeli kvalitetnu saradnju, postići ćemo dogovor, ako ne želi da na taj način rješavamo stvari, onda ćemo rješavati na drugačiji način“, naglasio je Mikijelj. “Adriatic properties“ je dugoročni zakupac grad hotela “Sveti Stefan”, “Vile Miločer” kao i hotela “Kraljičina plaža”. Ugovori o višedecenijskom zakupu najelitnijih hotelskih kompleksa i obale zaključeni su 2007. sa dvije državne hotelske kompanije, Hotelskom grupom “Budvanska rivijera“ i HTP “Miločer“. Skupština Crne Gore je prije šest godina aminovala aneks ugovora po kome je produžen zakup hotela “Sveti Stefan” i “Vila Miločer” sa 30 na 42 godina. Zakup hotela “Kraljičina plaža” produžen je sa 30 na 42 godine, dok je zemljište u Miločerskom parku, na kome se gradi novi hotel “Kraljičina plaža” i depadansi sa 66 stanova za tržište dato na 90 godina zakupa.

Sveti Stefan vratiti u državno vlasništvo

Mještani Svetog Stefana, Pržna i Miločera, okupljeni oko Inicijative da se grad-hotel Sveti Stefan vrati u državno vlasništvo uputili su dopis Ministarstvu finansija, zatraživši od resora na čijem je čelu Milojko Spajić da se izjasni da li prodaja akcija i privatizacija kompanije “Sveti Stefan hoteli AD Budva”, koja gazduje tim elitnim ljetovalištem, predstavlja kršenje Zakona o zaštiti kulturnih dobara. Upozorili su da je Sveti Stefan zvanično “nepokretno kulturno dobro od nacionalnog značaja”, a da se na berzi trgovalo akcijama ovog nekada zaštitnog znaka crnogorskog turizma.

Prošle godine identičan dopis uputili su Ministarstvu kulture, ali je iz resora tadašnjeg ministra Aleksandra Bogadanovića saopšteno da su oni nenadležni, i pored činjenice da je riječ o kršenju zakona.

Grad hotel “Sveti Stefan” i “Vila Miločer” upisani su u katastru na većinski državnu kompaniju “Sveti Stefan hoteli AD”.

Preporučujemo za Vas