Voće sa sjevera Crne Gore putovaće u svijet?

Investitor iz Turske Ahmet Dasman tvrdi da namjeravaju da otvore pogon u Mojkovcu i zaposle najmanje 25 ljudi

11164 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Agrgora Organic
Foto: Agrgora Organic

Ukoliko Ahmet Dasman, investitor iz Turske, ispuni obećanja, u Mojkovcu će za šest do 12 mjeseci biti otvorena fabrika za inovativnu preradu voća i povrća sa sjevera Crne Gore, u kojoj bi radilo najmanje 25 ljudi.

Dasman je “Vijestima” kazao da planira, za početak, da zaposli 25 radnika, a tokom sezone i 40.

On je osnivač kompanije “AgroGora Organic Fruits“ i minule sedmice potpisao je ugovor sa mojkovačkom Opštinom o zakupu zemljišta u biznis zoni “Babića polje“

Turski investitor objašnjava kako je u pogonima u Mojkovcu planiran proces liofilizacije - tehnologija dehidracije, koji se može primjenjivati na voću, povrću, mlječnim proizvodima, mesu...

Kaže da će se u fabrici na taj način prerađivati borovnica, malina, aronija, jabuka, gljive... iz Mojkovca i okoline, što bi mogla da bude prilika za vlasnike zasada, ali i brojne ljude koji tokom sezone beru šumske plodove i gljive i tako dopunjavaju kućni budžet.

Prema njegovim riječima, “AgroGora Organic Fruits“ pokreće inovativnu agroindustriju u Crnoj Gori, kako bi iskoristila prirodne zalihe šumskog voća i organsku proizvodnju voća.

“Naša kompanija u Turskoj već dugi niz godina posluje sa raznim multinacionalnim kompanijama u svijetu. Naša Nativo grupa sastoji se od tri kompanije - Nativo Organic Foods Industry Trade A.S., Green Family Foods Industry Trade A.S., Make Food and Packaging Industry Trade A.S. U jednoj od tih kompanija bavimo se liofilizacijom sušenog voća, povrća, zdravih grickalica, jogurta i kefir kapi, supa, desertnih kapi... U drugoj prodajemo zapakovane liofilizirane proizvode“, kaže on.

Dasman priča da je u Crnu Goru i Mojkovac došao privučen “vrlo povoljnim uslovima i klimom za razvoj biznisa kroz veoma dobro organizovanu promociju investicija“.

Mojkovac je za tu vrstu prizvodnje pogodan, objašnjava, i zbog prirodnih i geografskih prednosti.

Kaže da vidi mogućnost i želju da lokalni poljoprivrednici “povećaju proizvodne kapacitete za organske proizvode vrijednog geografskog porijekla“.

Dasman ističe i da je cilj njegove komapanije i promocija proizvodnje farmera i poljoprivrednika i najavljuje da će se početni kapaciteti fabrike vrlo brzo povećati.

“Ovdje postoje i velike količine prirodnih zaliha u sjevernim nacionalnim parkovima zemlje. “AgroGora Organic Fruits” će izvoziti sve prerađene gotove proizvoda u Europu i SAD. Trajnost prizvoda omogućiće da izvoz preko kontinenata bude takođe jedan od prioriteta. Proizvodi će biti lansirani na ciljna tržišta kao posebni, sa oznakom o geografskom porijeklu, što je preferirano u farmaceutskoj, industriji hrane i pića, ugostiteljstvu i maloprodaji“.

Opština: Vrijedno radili da privučemo investitore

Prema podacima kojima raspolažu u lokalnoj upravi, tokom prošle godine na području te opštine otkupljeno je oko 12 tona šumske borovnice, 120 tona maline 1,5 tona šumske jagode i oko 70 tona pečuraka.

“Zbog epidemiološke situacije, jasno je da te količine nijesu realna slika. U ‘regularnim’ uslovima, te količine su značajno veće. Značajan podatak je i da smo prošle godine realizovali podršku za naše poljoprivrednike kroz besplatnu dodjelu sjemenskog krompira sorte agria, čime smo povećali površine pod zasadom za 25 hektara. Samim tim smo smo značajno povećali kapacitete za uzgoj krompira, koji je takođe potencijalna sirovina za preradu u planiranom pogonu komapnije “AgroGora Organic Fruits“, kazali su “Vijestima” u kabinetu predsjednika Opštine Ranka Mišnića.

Kažu da je “turski investitor iskoristio potencijal koji su formirali u biznis zoni ‘Babića polje’“.

Taj prostor je, podsjećaju, potpuno infrastrukturno opremljen, a lokalna uprava je ponudila povoljne stimulitavine mjere za investitore.

Objašnjavaju da su vrijedno radili na unapređenju administrativnih kapaciteta i stvaranju uslove za privlačenje investitora s ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

Oblasti koje su u mojkovačkoj opštini definisali kao važne su poljoprivreda i turizam u očuvanoj životnoj sredini.

Prema potpisanom ugovoru, turska kompanija zakupila je parcele površine 11.713 metara kvadratnih na period od 10 godina, sa mogućnošću produženja na još 10.

“Ono što je za građane i nas posebno važno je da će ova investicija obezbijediti 25 stalnih radnih mjesta i dodatne mogućnosti za zapošljavanje kroz sezonske poslove tokom perioda sakupljanja svježeg voća. Osnovna proizvodnja biće prerada bobičastog i drugog voća. Raduje nas što je Dasman bio suosnivač i izvršni direktor prvog postrojenja koje se bavilo preradom voća i povrća na taj način u Izmiru, u Turskoj, pa posjeduje iskustvo koje želi da primjeni i kod nas“, kažu u Mišnićevom kabinetu.

Ističu da ih posebno raduje to što će pogon omogućiti sigurniji otkup malina, što je, kako kažu, u minulom periodu bio problem.

Liofilizacija čuva proizvod do četvrt vijeka

Liofilizacija, objašnjava Dasman, omogućava čuvanje osjetljivih aroma tokom sušenja smrznutog proizvoda pod vakuumom. Tako, tvrdi on, nastaju proizvodi vrhunskog kvaliteta.

Ističe da se tako dobijeni proizvodi mogu čuvati i do 25 godina. Kako je proizvod porozan, pojašnjava, može se ponovno otopiti jednostavnim dodavanjem vode.

“Led koji se nalazi u proizvodu sublimiran je, te se stoga pretvara iz čvrstog u gasno stanje i zadržava unutar kondenzacijskog sistema. Svojstva gotovog proizvoda apsolutno se nadoknađuju u odnosu na svojstva svježeg proizvoda. Po završetku postupka, tretirani proizvod će zadržati oblik, volumen i izvornu strukturu, kao i sva fizička, hemijska i biološka svojstva“.

Bonus video: